Психолог, масажист та верхова їзда: як проходять реабілітацію діти з вадами розвитку на Закарпатті

Близько 20 дітей щодня відвідують Центр медико-соціальної реабілітації імені Святого Михайла в селі Ратівці, Ужгородського району. Тут пацієнтам з вадами розвитку надають комплексну реабілітацію.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266

Про це розповіла Суспільному директорка Центру Мелінда Ветровська. Реабілітацію у цьому закладі проходять діти із Закарпаття та інших областей України.

Мама пацієнта Віктора Юлія розповідає, що ще немовлям син підхопив інфекцію, яка спричинила розвиток ДЦП. “Синочку моєму п’ять років. Четвертий рік ми займаємося в реабілітаційному центрі в Ратівцях. Дістаємо комплексну реабілітацію, яка нам допомагає. Після кожного курсу, який тут проходимо, ми бачимо суттєві покращення. Запустилася мова, мовлення в нього. Ми так думаємо, що це іпотерапія, тобто після заняття на кониках він почав говорити. Більше року ми вже говоримо. Він у захваті від кожної процедури. Він любить кожного реабілітолога. Це і логопед, це і психолог, плавання, фізкультура, іпотерапія і масаж”, — розповіла мама пацієнта Юлія.

На Закарпатті діти з вадами розвитку проходять комплексну реабілітацію

Фото: Суспільне Ужгород

Переселенець із Запоріжжя Олександр Случевський також привів сина на заняття з плавання. “Ми прожили тут декілька місяців і дізналися, що тут (у селі Ратівці) є такий чудовий центр, де є басейн, логопед та навіть коні, на яких можна покататися. Ми ходимо сюди майже кожного тижня. Не було світла, то були технічні питання. А зараз намагаємося ходити та не пропускати. Син навчився тут плавати”, — каже батько поцієнта Олександр Случевський.

На Закарпатті діти з вадами розвитку проходять комплексну реабілітацію

Фото: Суспільне Ужгород

Тринадцятирічна Ніколетта займається у цьому реабілітаційному центрі уже п’ять років. Заняття з логіки проводить психологиня Альбіна Мотильчак. “Її когнітивний процес було порушено, тобто такі психічні процеси як пам’ять, увага, мислення та мовлення були порушені, і вона трошки відстає від віку. Мої заняття з нею спрямовані саме на розвиток її когнітивної сфери. Ми застосовуємо багато вправ. Це, зазвичай, на логіку та пам’ять. Вона покращила свою українську мову, вимову та мовлення, покращилася логіка, в арифметиці є великий прогрес”, — говорить психологиня.

На Закарпатті діти з вадами розвитку проходять комплексну реабілітацію

Фото: Суспільне Ужгород

Олександр вихованець дитячого будинку сімейного типу у Ратівцях. Балансатор — улюблений тренажер хлопчика. Про це розповіла реабілітологиня центру Олена Калинич. Жінка каже: сюди діти з дитбудинків приходять на заняття двічі на тиждень.

“Заняття на самому балансаторі допомагає йому зосередитися, почути мене, почути батьків. У дітей є опікуни, але вони, в зв’язку з тим, що позбавлені спілкування зі своїми рідними батьками, десь хочуть себе проявити. У них, як правило, у всіх є гіперактивність. Ми працюємо з різними дітками. Дуже багато є різних діагнозів: як фізіореабілітація, так і психогенетика. Дітки є і здорові фізіологічно повністю, для них — зацікавлення, фізкультура. Є й дітки з синдромом Дауна, з розладом аутичного спектру, ДЦП різної складності”, — розповіла реабілітогиня Олена Калинич.

На Закарпатті діти з вадами розвитку проходять комплексну реабілітацію

Фото: Суспільне Ужгород

Центр медико-соціальної реабілітації ім. Святого Михайла працює з червня 2018 року. Про це розповіла директорка Мелінда Ветровська. За її словами, на утримання центру гроші дає держава, волонтери та грантодавці.

“Релігійна громада та римо-католицька церква будували цей центр, також волонтери. За нашим центром закріплені чотири будинки сімейного типу. Там живуть діти-сироти, зраз їх 26. Для них був цей комплекс створено. Ми приймаємо різних дітей, з різних районів та областей. Приймаємо всіх, у кого є вади. Діє у нас державна програма, вже третій рік. Ця програма допомагає батькам безкоштовно проходити реабілітацію курсами по 10-20 днів. Це комплексна реабілітація. Дитина ходить до психолога, до логопеда, до масажиста, на басейн, до стоматолога. І ми маємо четверо гарних коней, тож ще й іпотерапія”, — каже директорка Мелінда Ветровська.

За словами Мелінди Ветровської, у Центрі приймають протягом дня до 20-ти дітей. Працює заклад щодня у будні дні.

ЗакарпатПост