Президент Чехії заявив, що варто готуватися підтримувати Україну у тривалій перспективі

Президент Чехії, колишній генерал НАТО Петер Павел зазначив, що Чехії – і союзникам – варто готуватися підтримувати Україну у тривалій перспективі, незалежно від сподівань на якнайшвидшу перемогу України, та не виключати менш оптимістичних сценаріїв. 

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він сказав в інтерв’ю Суспільному на запитання про те, чи буде готова Чехія і союзники підтримувати Україну “скільки знадобиться”. 

Ми повинні сподіватися на краще. Але ще краще бути готовим до гірших сценаріїв. Це не означає, що ми повинні надавати їм більший пріоритет, але повинні визнати, що війна може не закінчитися цього року, перетворитися на заморожений конфлікт, на якийсь інший вид конфлікту на різних рівнях. Ми повинні бути до цього готові. Тому важливо забезпечити Україну всім необхідним, особливо військовою технікою, а також фінансовою допомогою, щоби продовжувати захист країни та перетворювати його на перемогу. Але ми також повинні бути готові підтримувати Україну в довгостроковій перспективі, і при цьому мати змогу пояснити це нашому населенню”, – каже Петер Павел. 

За його словами, у дискусіях на Мюнхенській конференції щодо подальших перспектив війни настрої виглядали надмірно оптимістичними.

“Я згоден, потрібно мати добрі надії. Але набагато краще думати й про потенційні гірші результати. Тому я казав: зробімо усе, щоб Україна цього року здобула перемогу, але давайте також будемо готові до інших можливих результатів. Одним із них може бути більш тривала війна. Деякі сценарії можуть полягати в тому, що Україна — не лише люди, але й політичне керівництво, усвідомлять, що вигоди від повернення всієї території обійдуться надто непідйомною ціною, наприклад, у вигляді людських життів… А з іншого боку, ми не повинні штовхати Україну на поступки, поки все ще є реальні шанси на перемогу. Тому я кажу: підтримуймо Україну усіма засобами, але давайте будемо реалістами та залишаймо рішення за українцями, щодо умов, за яких ви готові почати переговори”, – зазначив президент Чехії.

Він додав, що цілком очікував тієї ескалаційної риторики, яку почав Кремль у відповідь на допомогу Заходу для України, тому що це передбачає їхня доктрина.

“Гадаю, для НАТО потрібен більш рішучий підхід та вказування на те, що ми не порушуємо міжнародне право”, – зазначив президент.

ЗакарпатПост