Пасхальне вітання Апостольського адміністратора Мукачівської дієцезії єпископа Миколи Лучка ОР

«Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його. Хай не тривожиться серце ваше, і не страхається!» (Йо 14,27)

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️ повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Ці слова Ісус говорить своїм учням перед тим, як один з Його учнів приведе озброєних чоловіків, щоб схопити та привести Його перед злочинний суд. Злочинний – бо привели на Нього підкуплених свідків, щоб звинуватити Його в злочинах, які Він не робив та видати на смерть Того, Хто творив лише добро.

«Мир залишаю вам, мир мій даю вам; не так як світ дає…»!

Що це за мир Він дав своїм учням? Це формула миру Ісуса! Це Його мир, котрий Він носив у своєму серці, в якому Він спілкувався з усіма, кого зустрічав: чи добрих, чи злих. Він завжди був носієм цього миру. Потрібно прослідкувати все навчання Ісуса, Його поведінку та ставлення до людей і подій, щоб побачити це чітко та пройнятися  цією реальністю. Реальністю, котра відрізняється від багатьох інших пропозицій миру: «не так як світ дає, даю вам його». Він є в мирі і носить мир – Він є миром! Ми бачимо Ісуса переживати все в мирі, навіть коли Він спілкується з тими, хто Його зрадив, засудив, видав на смерть, бив, принижував та розіп’яв.

Ісус цей мир передавав тим, хто на Нього був відкритим, хто Його прийняв, передав своїм учням, а водночас дав їм владу і послання, щоб несли Його мир іншим. Джерелом цього миру є стосунок з Творцем Світу, з Отцем небесним. В цьому стосунку Христос досвідчував, що є під опікою та в любові Отця. Подібно і всі ті, хто приймає Ісуса за наставника свого життя, та довіряють Йому своє життя, також досвідчують цю силу, любов, турботу і мир, які є плодом стосунків з Отцем.

А коли Христос Воскрес, тоді цей мир отримав додаткове джерело – Його Перемогу над смертю! Тепер для кожного відкриті Двері Царства Небесного!  Царства, де панує мир між всіма мешканцями! Ми всі тут на землі прагнемо такого миру, а особливо тепер, коли досвідчуємо так багато болю від жахіть війни та втрат, пов’язаних з нею.

«Хай не тривожитися серце ваше, і не страхається!»

Тривоги і страхи нашого серця показують на те, що ми ще не прийняли Христовий мир! Бо навіть посеред війни можливо бути людиною миру! Особливо це стосується всіх нас, котрі віримо у Воскресіння Христа, віримо і досвідчуємо Його Перемогу, Його силу та Його ведення нас у щоденному житті.

Улюблені брати і сестри в Христі, наша місія – бути носіями Христового миру! Чи це так? Чи ти маєш в серці мир? А може тобою керують тривоги і страхи? Не бійся признатись до своїх страхів, але бійся в них залишитись! Прийди зі своїми тривогами до Христа, шукай з Ним близькі стосунки і прийми Його визволяючу силу та наповнись Його миром! Бо мир, що дав Ісус, є близько кожному з нас, якщо ми довіримо своє життя Йому!

Нехай цей світлий час Пасхальних свят стане нагодою, щоб ми наповнились переможною силою Христа та були людьми миру, навіть посеред війни!

Христос Воскрес!

+ МИКОЛА ЛУЧОК, ЄПИСКОП 

ЗакарпатПост