На Закарпатті за риссю спостерігатимуть експерти WWF-Україна

На Закарпатті експерти Всесвітнього фонду природи WWF-Україна спостерігатимуть за життям рисі в Карпатах онлайн за допомогою телеметричного нашийника.

Самця, якому його одягнули, назвали Станіслав, — повідомив Суспільному менеджер проєктів WWF-Україна Роман Черепанин.

Експерти WWF-Україна у співпраці з Ясінянським лісгоспом та Івано-Франківською ветеринарною клінікою відловили та одягнули телеметричний нашийник з GPS-GSM передавачем на статевозрілого 2-3 річного самця рисі вагою 21,3 кілограма. Його назвали Станіслав.

Одягнули телеметричний нашийник та назвали Станіслав. На Закарпатті за риссю спостерігатимуть експерти WWF-Україна

Рись євразійська, Ясінянський ЛМГ. Фото: Роман Черепанин, WWF-Україна

Через пристрій експерти будуть отримувати та аналізувати інформацію про хижака:

  • міграційні маршрути;
  • розміри індивідуальних та виводкових ділянок рисі,
  • харчовий раціон рисі та вплив на мисливську фауну,
  • сезонну та добову активність тощо.

Нашийник, який носить Станіслав, може працювати 1-2 роки в залежності від природних умов та режимів роботи. Далі він самостійно відпаде. Його розробили з урахуванням біологічних та поведінкових особливостей виду, він не шкодить тварині та не заважає їй у повсякденному житті.

Що відомо:

Моніторинг за допомогою телеметричних нашийників на території Українських Карпат проводять вперше. Але це вже другий досвід інсталяції нашийника експертами на рись за останні 2,5 місяці. Перший — на території Рівненського заповідника.

“Телеметричні дослідження рисі, які започаткували WWF-Україна на території Українських Карпат та Полісся дадуть змогу порівняти між собою карпатську та балтійську популяцію рисі, поведінку та екологію тварини за різних умов, в межах різних оселищ та екосистем, природоохоронних та лісогосподарських установ тощо. Все це дасть змогу поглибити знання щодо екології рідкісного виду та розробити ув майбутньому ефективні плани-управління та заходи зі збереження для різних територій”, — розповів Роман Черепанин.

ЗакарпатПост