Румунія змінила понад 30 законів для допомоги українцям із часу повномасштабного вторгнення росії в Україну

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, його заступник Василь Дем’янчук та начальник управління міжнародних та регіональних зв’яків Закарпатської обласної ради Василь Маковський зустрілися з румунським політиком, депутатом, президентом Союзу Українців Румунії (СУР) Миколою-Мирославом Петрецьким. Румунська делегація сьогодні також вирушає до Києва на Міжнародний саміт міст і регіонів «Партнерство задля перемоги». Володимир Зеленський має намір особисто поспілкуватися із закордонними партнерами українських областей і висловити їм подяку за надану підтримку. Від Закарпаття до столиці прибудуть партнери з Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії і Австрії.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради 👉 повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Із Союзом Українців Румунії Закарпатська обласна рада має давню тісну співпрацю. У її рамках налагоджено співробітництво між установами і організаціями обох країн, відбувався обмін досвідом, культурні та мистецькі фестивалі, освітні, наукові та інші проєкти.

З початку вторгнення росії в Україну Румунія, особливо прилеглі до кордону із Закарпаттям повіти, надавали дієву підтримку українським біженцям, надсилали гуманітарні вантажі внутрішньо переміщеним особам у нашій області і постраждалим регіонам.

«Із самого початку повномасштабної війни ми відкрили фонд для підтримки України і вже через кілька годин після перших бомбардувань 24 лютого почали надавати гуманітарну підтримку українським громадянам. Усі офісні приміщення організації були перетворені на центри допомоги біженцям, яких у країні в перші місяці було зафіксовано понад 2,5 млн. Наразі тут залишається понад 120 тис. українців. Протягом минулого року СУР направив 8 тисяч тонн гуманітарних конвоїв. В Україні не існує регіону, якому б із початку війни Румунія не надала гуманітарну допомогу. Понад 30 законів в Румунії було змінено для фінансової та іншої допомоги вашим людям. Для внутрішньо переміщених осіб, які оселилися на Закарпатті, від нас надійшло понад 400 вантажівок речей першої необхідності», – зазначив президент СУР Микола-Мирослав Петрецький, повідомляє Закарпатська обласна рада.

За його словами, і зараз румунці в усіх повітах співпрацюють з представниками Закарпатської обласної ради, ОВА та місцевими громадами. Наразі Румунія – чи не єдина держава в Європі, яка розробила тривалу офіційну стратегію підтримки України на різних рівнях.

Володимир Чубірко в особі Миколи-Мирослава Петрецького подякував уряду та парламенту Румунії, усім громадянам країни за допомогу. Він висловив сподівання на подальші спільні проєкти Закарпаття і СУР найближчим часом, після нашої перемоги, а також після вступу України до Європейського Союзу.

ЗакарпатПост