Природні дива Закарпаття: Чайна плантація. ТОП-5 цікавих фактів

🍀 Природні дива Закарпаття: Чайна плантація біля Мукачева

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради 👉 повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Це єдине місце в Україні, де зростає чай. Чайна плантація на схилах Червоної гори – унікальна родзинка нашого краю і сьогодні ТОП-5 цікавих фактів про неї:

1️⃣ Чайні плантації на Закарпатті були засіяні у 1949 році за наказом Сталіна. На третій рік врожаю тут вдалось зібрати близько 2,5 тонн чаю. Проте науковий експеримент СРСР з вирощування південних рослин на півночі був згорнутий у 1956 році.

2️⃣З тих пір близько 70 гектарів плантацій чаю в області були втрачені, за винятком 2 га на горі Жорнина (Червона гірка) біля Мукачева.

3️⃣ До 1999 року мукачівська плантація чаю була найпівнічнішою у світі, доки чай не почали вирощувати у Німеччині, Англії і США.

4️⃣ Основу плантації біля Мукачева склали грузинські, цейлонські та індійські сорти чаю.

5️⃣ Чай з Червоної гори – найбільш холодостійкий у світі. Плантація здатна пережити -27ºС.

У 2019 році чайну плантацію в Мукавеві було рекультивовано силами київських та місцевих активістів і зараз це місце стає все більше популярним серед туристів. Нещодавно родзинку Закарпаття обрала для зйомок фільму «Шлях відновлення» команда Tour de Ukraine, повідомляє Туристичний бренд Закарпаття.

ЗакарпатПост