У Львові поховали українську письменницю, яку вбила російська ракета

5 липня у Львові попрощались і поховали на Личаківському цвинтарі українську письменницю, членкиню Українського ПЕН, лауреатку премії Конрада 37-річну Вікторію Амеліну.

Вона померла 1 липня у лікарні в Дніпрі і стала 13-ю жертвою російської ракетної атаки на Краматорськ 27 червня. У цей момент Вікторія Амеліна перебувала з групою колумбійських журналістів і письменників у ресторані RIA Lounge у центрі міста. Російські війська вдарили по цивільному об’єкту ракетою «Іскандер», повідомляє Радіо Свобода.

Вікторія Амеліна писала й англійською мовою, промовляла до світу про війну в Україні, говорила про воєнні злочини Росії, які документувала. Вона вправно вплітала в ці історії контекст про українську історію та культуру, щоб більше розповісти світові про Україну. Торік вона приєдналась до правозахисної організації Truth Hounds. І активно збирала свідчення про воєнні злочини Росії на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України.

Працювала над книгою англійською мовою «War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War», яка невдовзі має побачити світ за кордоном.

У час повномасштабної війни Вікторія Амеліна почала писати поезію. Вона надіслала вірші Мар’яні Савці і просила знайти найкращого художника для ілюстрацій. Ця розмова була незавершена, як і недописані сторінки романів і поезії. Ці життєві плани та мрії обірвала російська ракета, якою вдарили росіяни у мирних людей. Але поетична збірка Вікторії Амеліної неодмінно побачить світ…

 «Сьогодні прощаємось з Вікторією Амеліною, українською письменницею та громадською діячкою. Вікторія померла від поранень після ракетного удару по Краматорську. Там вона разом з іноземними журналістами документувала російські воєнні злочини. Залишається пам’ять. Світлий спогад житиме вічно в серцях рідних, близьких та всіх, хто був знайомий з Вікторією та словом, яке вона несла світу», – написав на своїй сторінці міський голова Львова Андрій Садовий.

27 червня російські війська завдали два ракетних удари по центру Краматорська і приватному сектору Біленького поблизу міста, спричинивши численні жертви серед цивільних і руйнування. Загинуло 13 людей, серед них троє дітей, і ще близько 60 людей отримали поранення.

Фото пресслужби Львівської міської ради.

ЗакарпатПост