Пам’ять мільйонів невинних та замордованих співвітчизників вшанували в Ужгороді

Сьогодні українці в усьому світі згадують жертв Голодоморів – одного з найстрашніших злочинів проти людства 1932-1933 років, масових штучних голодів 1921-1923 та 1946-1947 років.

Згадати українців, які загинули страшною смертю від голоду, з колосками пшениці та лампадками до пам’ятника жертвам Голодоморів прийшли керівники Закарпаття та Ужгорода, представники правоохоронних структур, військові, священнослужителі, громадськість.

Безвинних жертв вшанували під час загальнонаціональної хвилини мовчання. Заслужений академічний Закарпатський народний хор виконав духовні композиції, священнослужителі різних конфесій провели екуменічну молитву, повідомляє Ужгородська міська рада

…Пшениця – борошно – хліб. Три слова, у які ми вкладаємо набагато більше сенсу, адже знаємо про страшні дати, коли ці три речі були вкрай важливими, щоб наші предки могли вижити. Бо помирали вони не від старості, а від голоду. Передував цьому й сумнозвісний закон «про п’ять колосків», який став передвісником Голодомору в Україні. Він передбачав за розкрадання колгоспного майна (а таким вважалися навіть кілька колосків, які перезимували під снігом на полі) розстріл на місці та конфіскацію майна. За наявності пом’якшувальних обставин покарання – 10 років ув’язнення в таборах. Амністія заборонялася.

У  1932–1933 роках керівництво радянського союзу, маючи намір знищити українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували країни світу. В срср десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору.

Тільки з відновленням незалежності український народ зміг заговорити про Голодомор як у державі, так і за її межами. Сьогодні ми знову згадуємо невинних жертв сталінського геноциду, уже в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка теж супроводжується геноцидом проти нас – українців.

Запаліть сьогодні свічку на підвіконні – як символ єдності та незламності української нації та пам’яті про жертв голодоморів.

ЗакарпатПост