Каталізатор старіння і зайвих кілограмів: що насправді є у майонезах

Які шкідливі для організму людини інгредієнти присутні у складі майонезів, з’ясувала газета «Поради Здоров’я».

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 реклама в газеті 050 888 50 50 Ціну знижено!

Основними інгредієнтами майонезу є:

Рослинна олія (соняшникова, рапсова, кукурудзяна, соєва та ін.). Вона становить основу майонезу і забезпечує його жирність.

Яєчні жовтки. Яєчні жовтки надають майонезу характерний жовтуватий колір, густу консистенцію і приємний смак.

Оцет. Оцет є консервантом і надає майонезу кислуватий смак.

Сіль. Сіль є консервантом і надає майонезу солоний смак.

Крім цих основних інгредієнтів, у майонези також можуть додавати такі добавки:

Емульгатори. Емульгатори допомагають змішати олію і воду, що є необхідним для отримання однорідної консистенції майонезу. До емульгаторів відносяться лецитин, моно- і дигліцериди жирних кислот, полісорбати та ін.

Стабілізатори. Стабілізатори допомагають майонезу зберігати свою консистенцію і не розділятися на олію і воду. До стабілізаторів відносяться ксантанова камедь, гуарова камедь, каррагинан та ін.

Консерванти. Консерванти запобігають розвитку бактерій і грибків у майонезі. До консервантів відносяться сорбінова кислота, бензойна кислота, парабени та ін.

Підсилювачі смаку і аромату. Підсилювачі смаку і аромату посилюють смак і аромат майонезу. До підсилювачів смаку і аромату відносяться глутамат натрію, інозинмонофосфат, гуанилат натрію та ін.

Барвники. Барвники надають майонезу певний колір. До барвників відносяться каротини, аннато, куркумін та ін.

Ці інгредієнти є досить шкідливими для здоров’я.

Трансжири. Трансжири утворюються при гідрогенізації рослинних олій. Вони підвищують рівень холестерину в крові і підвищують ризик серцево-судинних захворювань. У майонезі трансжири можуть утворюватися в процесі виробництва, якщо олія не повністю гідрогенізується.

Холестерин. Холестерин міститься в яєчних жовтках. Високий рівень холестерину в крові підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Сіль. Сіль підвищує артеріальний тиск.

Підсилювачі смаку і аромату. Підсилювачі смаку і аромату можуть викликати алергічні реакції.

Барвники. Деякі барвники можуть бути шкідливими для здоров’я. Наприклад, барвник тартразин може викликати алергічні реакції, а барвник азорубін може підвищувати ризик розвитку раку.

Щоб знизити шкоду від майонезу, слід вибирати майонез з низьким вмістом жирів, холестерину і солі. Також слід уникати майонезу з трансжирами, підсилювачами смаку і аромату та барвниками.

Найкраще готувати майонез самостійно. Для цього можна використовувати рослинну олію, яєчні жовтки, оцет, сіль і за бажанням інші інгредієнти, наприклад, гірчицю, часник, лимонний сік тощо. Домашній майонез буде більш корисним, ніж магазинний, оскільки в нього не будуть входити шкідливі інгредієнти.

ЗакарпатПост