Закарпатці з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік

Традиція відзначати так званий Старий новий рік пов’язана з переходом деяких країн з юліанського календаря на григоріанський на початку ХХ століття.

замовляй рекламу на сайті zakarpatpost.net 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

В Україні це відбулось 16 лютого 1918 року за старим юліанським календарем — цей день за новим григоріанським календарем став одразу 1 березня. Через різницю календарів у 13 днів з’явилась традиція відзначати не лише Новий рік 1 січня, але й Старий Новий рік (тобто Новий рік за старим стилем) 13 січня.

Вказані зміни пов’язані саме з державним календарем, а не церковним. Тобто Старий Новий рік – не церковне свято, тому зараз його дата не зсувається після змін церковного календаря 2023 року.

За новорічний стіл заведено сідати всією родиною, члени якої повинні мати охайний і доглянутий вигляд (брудний або неохайний одяг вважається поганим знаком). На відміну від Різдва всі страви готують ситними, на столі обов’язково має бути кутя, різноманітна випічка та частування. У цей вечір традиційно накривають щедрий, багатий стіл, де кожна страва має своє значення. Головною обрядовою стравою цього вечора є кутя, яка має бути заправленою смальцем або вершками. Звідси й походить назва вечора – Щедрий, пише Суспільне.

Цього дня також потрібно попросити вибачення один в одного та у сусідів, щоб провести весь рік у злагоді.

За народними повір’ями, ворожіння з 13 на 14 січня вважається найдостовірнішим. Наприклад, у цю ніч незаміжні дівчата кладуть під подушку чотирьох королів з колоди карт, щоб побачити уві сні майбутнього нареченого. Також раніше у селах дівчата ставили на підлозі зерно, воду, дзеркало і глину, а потім впускали в хату півня. Якщо птах піде в першу чергу до зерна, чоловік буде багатим. Якщо до дзеркала – гулякою, якщо до глини – бідним, якщо до води – п’яницею.

Також дівчина могла закривати скриню на ключ перед сном, вішати його собі на пояс і, засинаючи, промовляти: “Суджений прийди, скриню відчини”. Після чого чекала, хто їй насниться. Крім того, дівчата виходили на вулицю і слухали під парканом у сусідів, що там говорять. Якщо у розмові чули слово “іди”, то це означало, що в цьому році заміж вийде, а якщо — “сиди, стій”, то рік буде дівувати.

 ЗакарпатПост