Закарпатський письменник Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман

Про це повідомляє Мукачівська міська рада.

читай новини zakarpatpost.net 💛💙 замовляй рекламу на сайті, в газетах, в журналі, в групах, сторісах, на сторінках Фейсбук, Інстаграм, Ютуб, ТікТок 👉 вайбер: 050 888 50 50

27 січня у Центрі громадськості та національних культур пройде надзвичайно цікава зустріч мукачівців з не менш цікавим і колоритним закарпатським письменником Дмитром Кешелею.

Автор презентує новий роман «Доживемо до зеленої травички». Модератор зустрічі – журналіст Степан Сікора.

Початок об 11.00 годині

Народився письменник 25 листопада 1951 року в селі Клячановому Мукачівського району Закарпатської області в селянській родині. У 1969 році закінчив середню школу в рідному селі, в 1974 році – філологічний факультет Ужгородського державного університету. Після навчання працював редактором обласного радіо, в грудні 1996 року був призначений на посаду заступника генерального директора Закарпатської облтелерадіокомпанії, а з березня 2000 року – головний редактор об’єднаної редакції мистецьких програм.

Він автор низки книг оповідань, повістей і романів, зокрема, – «Дерево зеленого дощу», «Колиска сонця», «А земля таки крутиться», «Пора грибної печалі», «Державна копоня», «Жіванський світ», «Збийвіч або ж Кіна не буде», «Чим би не бавились пани, лем би не було війни», «…І в смерті були твої очі», «Видіння зрячої води, або ж Дурний Іван стріляє, а Богонько кулі направляє», «Прирічанські характери або житіє аборигенів безсмертного села», «Помилуй і прости», «Дай сили заплакати», «Родаки», «Терен зацвів».

Також написав і книги для дітей: «Мармалада», «Сяйвооке звірятко».

Письменник успішно працює як драматург. Його п’єси «Голос Великої ріки», «Дерев’яні люди», «Закарпатське різдво», «Недотепа із Вертепа» ставились на українській сцені та за кордоном. Твори Дмитра Кешелі були опубліковані в Росії, Білорусі, країнах Балтії та Кавказу, перекладалися на англійську, угорську, румунську, чеську та словацьку мови.

Дмитро Кешеля – сценарист та режисер понад 10 документальних фільмів про культуру, історію, традиції та відомих історичних особистостей Закарпаття. Фільм «Гіркота солодкої Землі» (про Августина Волошина та події Карпатської України), «Осіння Голгофа Теодора Ромжі» (про єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжу), «Це ми, діти твої, Господи!» (про закарпатського священика Івана Маргітича) та ін.

Окремі фільми стали лауреатами Всеукраїнських та міжнародних телефестивалів. А фільм «Це ми, діти твої, Господи» урочисто було подаровано папі Іоанну Павлу ІІ під час його візиту в Україну.

Фото: Віталій Муха

ЗакарпатПост