В Ужанському парку працюватимуть рейдові групи, щоб уникнути знищення первоцвітів

Вже традиційно в Ужанському НПП з початком весни розпочинається природоохоронна акція «Первоцвіт», спрямована на охорону ранньовесняних видів рослин – підсніжника білосніжного, білоцвіта весняного, крокуса Гейфеля, первоцвіта весняного, проліски дволистої, недопущення зривання рослин на букети або викопування цибулин. Підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, крокус Гейфеля охороняються Червоною книгою України.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Ранньовесняні квіти приносять радість, задоволення, але зірвавши їх, ми наносимо шкоду природі. Адже ці рослини є не тільки декоративними, їх першим нектаром живляться бджоли, метелики, які теж пробудились від зимового сну.

Зірвані квіти вже ніколи не дадуть насіння, з часом, особливо у місцях, де квіти люди знищують масово, їх чисельність поступово зменшується, а потім лише залишається в пам’яті старих людей, які розказують, як гарно колись в якомусь урочищі росли підсніжники, білоцвіти, проліски. І від кожного з нас залежить, що ми залишимо після себе – квітучі луки чи пустища. Не будьте байдужими, не зривайте, не купуйте, у випадку виявлення фактів незаконного продажу – викликайте поліцію.

Як інформує Ужанський національний природний парк, для попередження знищення ранньовесняних рослин в місцях їх масового зростання службою державної охорони парку створені рейдові групи по посиленню патрулювання, проводиться роз’яснювальна робота з місцевим населенням, на порушників складатимуть протоколи про порушення природоохоронного законодавства та накладатимуть відповідно до ст. 88-1 КУпАП, штрафи.

ЗакарпатПост