Румунська Православна Церква хоче створити канонічну структуру в Україні: що кажуть на Закарпатті

Румунська Православна Церква заявила про створення своєї структури в Україні: в полі зору Буковина, Закарпаття та Одещина.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

 Синод Румунської Православної Церкви на своєму засіданні 29 лютого 2024 року, яке відбулося під головуванням Патріарха Даниїла, ухвалив заснувати на території України свою структуру.

Як повідомляє офіційне видання РумПЦ, серед іншого Священний Синод прийняв рішення, що задля «благословення, заохочення та підтримки ініціатив румунських православних громад в Україні щодо відновлення спілкування з Матір’ю-Церквою, Румунським Патріархатом» юрисдикційно об’єднати їх в «релігійній структурі під назвою Румунська Православна Церква України».

За інформацією РІСУ, Синод прийняв рішення про заснування єпископатів для православних румунів у Великій Британії та Ірландії й Ісландії, а також ще ряд рішень щодо внутрішнього життя РумПЦ.

На території України діє близько сотні румуномовних православних парафій у складі УПЦ МП на території насамперед Чернівецької, а також Закарпатської та Одеської областей. У буковинських румуномовних парафіях МП віддавна дотримуються новоюліанського календаря.

І як стало відомо, на рішення Синоду Румунської Православної Церкви відреагували коментарем в інформаційному відділі Мукачівської єпархії УПЦ.

На Священному Синоді Румунської Православної Церкви було прийнято рішення щодо відкриття своєї церковної структури на території України. Це рішення викликало стурбованість та непорозуміння серед духовенства та вірників Української Православної Церкви та зокрема Мукачівської єпархії. Згідно канонічного устрою церковного буття таке рішення є грубим порушенням церковної традиції та всього церковного устрою Православної Церкви.

В УПЦ є чимало парафій в які входять румуномовні духовенство та вірники.  Церква завжди з великою повагою ставилася, благословляла та задовольняла бажання кліру та вірян молитися на їхній рідній мові і зберігати свої автентичні румунські традиції.

Утворення паралельної структури на території іншої церкви, згідно канонів, є НЕПРИПУСТИМИМ.

В Українській Православній Церкві завжди були самі теплі та братерські відносини з Румунською Православною Церквою, тому маємо надію, що з боку наших православних румунських братів це питання буде вирішене в канонічній площині, яке будується на основі порозуміння та Євангельської любові у Христі, – йдеться у повідомленні пресслужби Мукачівської єпархії УПЦ.

ЗакарпатПост