Митників навчали, як помітити приховану зброю та «діагностувати» правопорушника на кордоні

«Читати» громадян, які перетинають кордон України, психологічно спостерігати за їх поведінкою під час опитування, правильно реагувати на зовнішні прояви жестів, міміки, «діагностувати» потенційних порушників митного законодавства – це і не тільки навчав митників досвідчений офіцер правоохоронних органів Олександр Гримак – фахівець з профайлінгу та виявлення потенційних терористів (ОБСЄ), боротьби з тероризмом і національної безпеки кордонів (Державний департамент США).

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

У Закарпатті вкотре для посадових осіб Закарпатської, Київської, Одеської митниць та департаменту боротьби контрабанди Держмитслужби проходить кількаденний навчальний процес із застосуванням технологій профайлінгу для виявлення потенційно небезпечних осіб під час проходження митного контролю. Захід організовано у рамках співпраці урядів України та США з ініціативи та під егідою Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Державного Департаменту США.

На простій мові, профайлінг – це набір психологічних методів оцінки та прогнозування поведінки людини на основі її зовнішності, мови, жестів, емоцій та інших ознак, повідомляє пресслужба Закарпатської митниці.

  • Під час проведення митного контролю у пунктах пропуску інспекторам-пошуківцям необхідне вміння помітити інформативно важливі елементи зовнішнього образу громадянина та його експресивні реакції, – ділиться секретами «модератор» тренінгу з профайлінгу Олександр Гримак і додає: – Індивідуально діагностувати їх – складне завдання. Бо психологічні значення мови зовнішніх проявів багатозначні. Адже багато осіб намагаються замаскувати свої дійсні думки, стани, наміри. Тож, бесіда дозволяє виявити індивідуально-психологічні особливості конкретної особистості.

На заняттях тренінгу була організована індивідуальна, парна, групова робота, де застосовувалися активні та інтерактивні методи навчання. Зокрема, відбувалися рольові ігри (одні вважалися громадянами, що перетинають кордон, інші – інспектори-пошуківці), моделювалися різні практичні ситуації з виявлення прихованих предметів, навіть вибухово-небезпечних. За результатами відіграних сценаріїв, компетентне журі вказували на недоопрацювання певних моментів та конструктивно дискутували.

Присутній на заході керівник Закарпатської митниці Олександр Семирга за дорученням в.о. Голови Держмитслужби Сергія Зв’ягінцева вручив координатору Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Посольства США в Україні Олені Вороніній Подяку за налагодження плідної співпраці між Посольством США в Україні та Держмитслужбою, забезпечення підвищення професійного рівня посадових осіб митних органів та ефективної діяльності з посилення безпеки кордонів в рамках згадуваної програми.

Нагадаємо, завдяки реалізації пілотного проекту, на базі Закарпатської митниці вже діють спеціальні підрозділи для виявлення та мінімізації безпекових загроз на кордонах України. Програма EXBS надає технічну допомогу у розвитку та посиленні національної системи експортного контролю, недопущенні розповсюдження зброї масового ураження, звичайних видів озброєння та пов’язаних з ними товарів.

ЗакарпатПост