У Мукачеві вшанували пам’ять в’язнів фашистських концтаборів

Майже 30 тисяч мукачівців було вивезено до табору Освенцим у травні 1944 року, з яких повернулося трохи більше 2 тисяч. У цьому році виповнюється 80 річниця цих трагічних подій.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

Зі словами пам’яті про своїх рідних та всіх вбитих до присутніх звернувся керівник єврейської релігійної громади міста Мукачева Лейбович Абрагам Беньямінович.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня за ініціативи ООН. Ця пам’ятна дата обрана на честь повстання в’язнів нацистського концтабору Бухенвальд, який був розташований у центральній Німеччині.

Усього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів, гетто та в’язниць, де жорстоко катували та вбивали невинних людей. За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли понад 20 мільйонів людей із 30 країн світу. Близько 12 мільйонів так і не дожили до визволення (серед них близько 2 млн. дітей).

Пам’ять в’язнів присутні вшанували хвилиною мовчання та запаленням лампадок біля меморіальної дошки «В пам’ять малолітніх в’язнів нацистських концтаборів, жертв фашистських переслідувань, які постраждали в пеклі Другої світової війни», інформує Мукачівська міська рада.

ЗакарпатПост