В день 100-річчя від дня народження єпископа Кирила (Мучичка) на його могилі у Словаччині звершили заупокійну літію

В день 100-річчя від дня народження єпископа Кирила (Мучичка) на його могилі у Словаччині звершили заупокійну літію.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

17 квітня на кладовищі в селі Земплінська Широка в районі міста Михайлівці, що Кошицькому краї, Словаччина молитовно вшанували 100-річчя від дня народження відомого закарпатця, єпископа Кирила (Мучичка) (17.04.1924–†25.07.1979).

З благословення керуючого Мукачівської єпархії, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського заупокійну літію на могилі приснопоминаємого архієрея звершив благочинний Мукачівського районного благочиння, протоієрей Михайло Пак.

З біографії: Єпископ Кирил (в миру Василь Мучичка) народився 17 квітня 1924 р. в с. Горонда Мукачівського округу на Підкарпатській Русі.
У 1943 р. розпочав навчання на православному богословському факультеті Будапештського університету. Провчився всього один рік, бо у зв’язку із захопленням Будапешта Червоною Армією і встановленням нового режиму факультет було закрито.

У 1947 р. прийнятий послушником до Свято-Миколаївського монастиря на Чернечій горі в Мукачеві. 31 січня 1949 р. архімандрит Матфей з благословення архієпископа Макарія (Оксіюка) постриг Василя в чернецтво з нареченням йому імені Кирил, на честь архієпископа Олександрійського. 20 лютого того ж року на Божественній літургії в Свято-Миколаївському монастирі рукоположений в сан ієродиякона архієпископом Макарієм.

2 серпня 1950 р. єпископ Іларіон (Кочергін) рукоположив Кирила в ієромонахи в Свято-Різдва-Богородичному жіночому монастирі в Липчі.

Протягом 1950-1951 рр. правлячий архієрей часто направляв ієромонаха Кирила для проведення богослужіння у різних селах Мукачівської єпархії (Бедевля, Рахів, Доробратово, Червеньово та ін.).

У 1957 р. на прохання духовного керівництва Чехословацької православної церкви переїхав до Пряшівської єпархії. Був настоятелем приходів у селах Брезничка (Brezničke) та Пстрина
(Pstrina).

У 1958 р. перейшов на роботу на Богословський університет у Пряшеві. На факультеті о. Кирил ніс послух спірітуала, працював асистентом та доцентом. Викладав Старий Завіт, герберську, грецьку та латинські мови.

У 1961 р. возведений у сан архімандрита. З 14 листопада 1965 р. єпископ Михайлівський.

Помер 25 липня 1979 р.. На похороні єпископа Кирила були присутні митрополит Празький і всієї Чехословаччини Дорофей, єпископ Пряшівський Миколай.

Похований на кладовищі в с. Земплінська Широка в районі Михайлівці Кошицького краю.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *