Світовий банк: економіка України може ніколи не відновитися

Реальний дефіцит українського бюджету складає понад 10%. Дефолт поки не передбачається, але в української економіки є всі шанси ніколи не відновитися.

Про це заявив керівник представництва Світового банку в Києві Мартін Райзер.

Він зазначив, що при підрахунку цього показника треба враховувати і прихований дефіцит “Нафтогазу”, і бюджетні кошти, витрачені на підтримку українських банків.

За словами Райзера, Україні не уникнути радикального скорочення і переспрямування бюджетних видатків.

“Серед головних напрямків оптимізації видатків є підвищення тарифів на енергоносії щонайменше вдвічі, пенсійну реформу, і, зокрема, збільшення пенсійного віку жінок”, – йдеться у повідомленні.

Також у Світовому банку вважають за потрібне скасувати явні та приховані податкові пільги.

“Інші кроки, які не заберуть багато часу і принесуть результат, який можна буде відчути вже незабаром – стимулювання приватних інвестицій та реструктуризація фінансового сектора”, – зазначили у банку.

Його фахівці застерігають, що ризики у разі бездіяльності є дуже високими.

“Саме тому, я гадаю, ми відчуваємо певний консенсус у різних політичних та економічних колах, а також у суспільство, що далі так тривати не може, і потрібні реформи”, – сказав Райзер.

“Можливо, якогось обвалу економіки, чи чогось такого катастрофічного і не станеться, але Україна просто не відновиться економічно. Зараз український ВВП є на 15% меншим, ніж він був у 2008 році”, – заявив він.

За його словами, перше, за чим будуть стежити у міжнародній фінансовій спільноті після зміни влади в Україні – бюджет.

Райзер також зазначив, що у Світовому банку чули про наміри представників української влади щодо міжнародного аудиту української економіки, проте коментувати їх будуть лише після отримання офіційного звернення, якого поки що не було.

tsn.ua