У пункті пропуску “Ужгород” у громадянина Чехії вилучили старовинні книгу та мапу

Як повідомила прес-секретар Ужгородської митниці  Вікторія Сенгетовська, через українсько-словацький кордон гр.Чехії намагався перевезти без будь-яких дозвільних документів старовинні книгу та мапу, датовані ще 1852 роком.
Перетинаючи кордон на власному автомобілі, у зоні митного контролю  митного поста “Ужгород” 48-річний чех письмово та усно запевняв інспекторів, що нічого забороненого, або те, що підлягає обов’язковій декларації, не везе. Проте, коли митники перевірили вміст сумки з документами, що лежала в багажному відсіку, то виявили старовинні книгу та карту. Книга під назвою “Povest ukrajinska od Antonina Malcevskeho” MARIE Z polskeho jazyka prelozil Frantisek Vlasak, видана в м.Прага 1852 року та старовинна карта “Mapa Slovenska a Podkarpat. Rusi”. Виявлені раритетні речі чех визнав своєю власністю. У поясненні вказав, що перед поїздкою до України забув їх викласти вдома.
Тож не надавши точні відомості про переміщувані предмети, з уникненням їх обов’язкового декларування, гр.Чехії позбувся на кордоні старовинних книги та карти. Оцінку віковим друкам нададуть експерти.