На Закарпатті триває ліквідація наслідків грудневої повені

Для того, аби відновити водопостачання і не допустити розповсюдження інфекційних захворювань у підтоплених районах, санепідеміологи працюють в екстреному режимі.
“Знезараження шахтних колодязів ми проводимо в три етапи – попередня дезінфекція, відкачування води і заключна дезінфекція”, – каже завідувач епідемвідділом Мукачівської райсанепідемстанції Наталія Зайцева.

Майже 2000 тисячі колодязів на Закарпатті підтоплено. В зоні ймовірних епідемічних ускладнень опинилось понад 200 тисяч людей.

“Для худоби ще даємо, але для себе або мінералку купуємо, або од сусідів. Але найбільше п’ємо мінералку”, – каже мешканець селища Кольчино Мукачівського району Володимир Богдан.

Використовувати воду з колодязів, навіть кип’ячену, лікарі не дозволяють. В екстреному режимі, без вихідних, працює і сільська амбулаторія. Кишково-шлункових розладів через брудну воду поки не зареєстровано. Люди більше звертаються із скаргами на високий тиск, спричинений стресовою ситуацією.

“Кишкова інфекція дає про себе знати через 7 днів, а вірусний гепатит – через 2 інкубаційні періоди, які тривають близько 31 дня. Тому, безумовно, моніторинг за цими жителями, які постраждали, ми ведемо протягом 2 періодів інкубаційних, тобто, майже 2 місяці”, – каже головний лікар Мукачівської районної санепідемстанції Анатолій Мокрицький.

Кількість хворих на гострі респіраторні захворювання теж в межах норми. Епідемічна ситуація в області під контролем – запевняють санепідемілоги.

“24”