Закарпаття: В Ужгороді за “круглим столом” обговорювали проблеми легалізації робочої сили

Круглий стіл на тему «Легальна робота сьогодні – достойна пенсія завтра»  зібрав в Ужгороді керівників облдержадміністрації, управлінь Пенсійного фонду, праці та соцзахисту населення, Територіальної державної інспекції праці, обласного центру зайнятості,  прокуратури, Державної податкової адміністрації та ради профспілок.
Головне питання порядку денного – проблема тіньової зайнятості. За оцінками експертів, в Україні 45-50% заробітної плати виплачується «в конвертах». На Закарпатті тільки у минулому році за результатами перевірок Територіальної державної інспекції праці до адміністративної відповідальності було притягнуто 1188 посадових осіб, яких було оштрафовано більш як на півмільйона гривень.

А що це проблему не вирішило, говорять інші цифри. У першому кварталі поточного року на 430 посадовців накладено штраф у розмірі 153,5 тисяч гривень за порушення у сфері трудового законодавства.  У свою чергу органи прокуратури у 2011 році порушили проти недобросовісних роботодавців 11 кримінальних справ.

Боротьба з виплатою заробітної плати «в конвертах» продовжує залишатися одним з основних напрямів роботи ДПА у Закарпатській області, наголосив під час зустрічі заступник голови ДПА в області Микола Бутенко. Так, за 3 місяці 2011 року податківці виявили 839 найманих осіб, які здійснювали діяльність без оформлення трудових відносин. 832 із них уже  залучено до оподаткування, тобто на сьогодні вони є офіційно працевлаштовані.

Виплата заробітної плати «в конвертах» призводить до того, що бюджет недоотримує значні суми податку на доходи фізичних осіб (частка якого в надходженнях місцевих бюджетів області складає майже 80%), а Пенсійний фонд недоотримує страхові внески.

Присутні на зустрічі відзначили, що спільні скоординовані зусилля усіх контролюючих органів у цій сфері дають певний результат, але для ефективного впливу на працедавців, які порушують закон, на часі прийняття законів, які б передбачали встановлення жорсткішої відповідальності посадових осіб та інші нововведення, спрямовані на захист прав працівників.

А насамперед, необхідно змінювати свідомість самих громадян, які не повинні сьогодні погоджуватися на нелегальну роботу, адже завтра  залишаться без соціальних гарантій. На цьому працівники податкової служби постійно акцентують увагу громадян, проводячи роз’яснювальну роботу у цьому напрямку.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України в Закарпатській області