Секс, насильство, аборти. Що можна поширювати через Facebook

Публікуємо для читачів zakarpatpost.net матеріал проте, що можна оприлюднювати на Фейсбуці.

Як виявилося, політика Facebook дуже лояльна до самовираження користувачів. Щоб ваш пост забанили, потрібно постаратися або обмовити публічну персону

Британський ресурс The Guardian отримав внутрішню інформацію Facebook – методичні вказівки для модераторів соціальної мережі.

У Facebook більше 2 мільярдів користувачів, це майже третина населення Землі. Тому і були розроблені ті самі методичні вказівки та алгоритми, за якими можна оцінити соціальну шкоду від змісту в максимально короткий термін.

Але працівники Facebook все одно скаржаться на великий обсяг інформації, який їм доводиться переглядати. У них є 10 секунд на те, щоб вирішити: залишати пост, відзначити його як жорстокий або взагалі видалити. Не полегшують ситуацію 6,5 млн скарг від фейкових (несправжніх) користувачів.

Чи можна публікувати сцени сексу і оголених людей

Модератори Facebook зізнаються, що часто відчувають труднощі в трактуванні вказівок. Плутанину вносить непослідовність деяких умов. Найскладнішою сферою вважається сексуальна цензура.

Facebook цінує самовираження своїх користувачів. Тому ні за що не видалить мистецтво, що зображує секс або наготу (еротику), виготовлене самим користувачем. Але ось поширення цифрової порнографії автоматично потрапляє під заборону.

Але що робити з порнопомстою, коли людина зі злості чи особистої вигоди виставляє в мережу інтимні фотографії або відео іншої людини. Для того, щоб Facebook видалив порнопомсту, а не переплутав її з домашньою еротикою, має виконуватися одночасно три умови: фото або відео було зроблено в приватній атмосфері, на відео присутня гола або сексуально активна людина і відсутня згода на зйомку.

Згода повинна міститися в заголовку або хоча б в коментарях до матеріалу. Наприклад, якщо людина вирішить з помсти викласти в мережу оголені фотографії своєї пасії і напише в заголовку, що фото зроблені з дозволу цієї самої пасії, то тоді проблем не буде, Facebook вважатиме це звичайним самовираженням людини.

Дітей чіпати не можна. Майже

Оголених дітей, як і відео з сексуальним насильством над дітьми, публікувати не можна. Але і тут є уточнення.

У вересні минулого року модератори Facebook видалили фотографію, за яку фотограф Нік Ут отримав Пулітцерівську премію. На фотографії зображені  в’єтнамські діти, котрі втікають від бомбардування, серед них була оголена 9-річна дівчинка.

фотографія “Napalm girl”

Громадськість обурилася видалення фоторепортажного матеріалу і Facebook змінив правила. Згідно з внутрішніми документами, модератори повинні переконатися, що це історична фотографія.Наприклад, фотографії по категорії “Нагота Голокосту” повинні бути підтверджені текстом “голод”, “Друга світова війна”, “концентраційний табір”.

Відео з насильством (не сексуальним) над дітьми також можна розміщувати в мережі. Такий дозвіл пояснюється тим, що пізніше можна буде ідентифікувати насильника, щоб покарати його, а також звернути увагу користувачів на проблему в суспільстві.

Насильство

Facebook ділить своїх користувачів на категорії. До найважливішої, яка знаходиться в пріоритетному захисті, належать публічні люди: політики, діячі культури і користувачі, у яких понад 100 тисяч підписників. Цих людей Facebook не образить.

Ще Facebook ділить насильство на види. Наприклад – заклик до насильства. Не можна написати: “Хто-небудь, застрельте вже Трампа!” – такий напис буде видалений, тому що він глава держави і перебуває під захистом мережі, пише espreso.tv.

Не можна закликати “бити і залякувати сіоністів”, оскільки це розпалювання національної ненависті. Але, наприклад, можна написати: “Щоб зламати сукі шию, переконайтеся, що ви давите з усієї сили їй на середину горла” або “Давайте бити товстих дітей”.

В останніх фразах немає чіткої конкретики, і цього достатньо для Facebook. В одному з документів соціальної мережі, які просочилися, є позначка, що люди використовують жорстку мову, щоб висловити своє розчарування, але не більше.

Користувачі мережі не відчувають емпатії до людини, якій погрожують. “Вся справа в тому, що спілкуються з нею не вживу, а через пристрій”, – пояснюється у вказівках.

Можна публікувати відео та фото з насильством над тваринами. Відео з абортами також дозволені, якщо люди на ньому хоча б частково одягнені. Модератори не мають права зупиняти прямий ефір, на якому людина сама себе нівечить, тому що не хочуть карати людей у стресі. Деякий матеріал буде відзначений модератором як “жорстокий”, щоб люди перед переглядом знали, що можуть бути шоковані.

Але якщо на будь-якому з перерахованих відео або присутні публічні люди, то такий матеріал одразу видаляється модератором.

приклад дозволеного матеріалу на Facebook

Мінне поле заборон і дозволів

Facebook маневрує між свободою слова і збоченими нахилами своїх користувачів. Як пояснило керівництво мережі, у них є програма, яка може вилучити відео ще до публікації. Але вони не хочуть нею користуватися, оскільки  вважають важливим обговорення актуальних новин людьми в мережі. Тому в правилах для модераторів особлива увага приділяється контексту.

Наприклад, якщо людина розміщує відео з убивством людини і пише “Цей вбивця досі на свободі, подивіться і будьте обережні”, то керівництво Facebook не вважає це аморальним.

Але якщо відео розміщується з явним садистським задоволенням, і текст під відео висловлює це, то такий матеріал швидше за все буде видалений.

Деякі критики компанії Facebook зажадали, щоб мережа контролювалася, як і будь-яке ЗМІ, бо платформа давно переросла параметри просто соціальної мережі. Але як зазначила директор глобальної політики Facebook Моніка Бікерт – Facebook не типова компанія, а щось зовсім нове. Вони не пишуть новин для своїх користувачів, тому і підкорятися правилам ЗМІ вони не зможуть.

Компанія недавно зіткнулася з жорсткою критикою за те, що не змогла видалити відео з вбивством американського громадянина Роберта Годвіна. Хоча відео і було жорстоким, завдяки йому стало можливим затримати злочинця.

Соціальна мережа також відіграла важливу роль у поширенні відеозаписів убивств поліцейських та зловживань з боку уряду.

У 2016 році Facebook видалив пряму трансляцію, в якій поліцейський стріляє в невинного темношкірого американця Філанд Кастільо, розцінивши це як садистський матеріал. Але згодом відновив відзняте відео, сказавши, що видалення було «помилкою». Матеріал допоміг відновити сцену злочину і покарати злочинця.

Анастасія Пашинська

zakarpatpost.net