У Хусті з Тиси масово вивозять гравій. До екокатастрофи недалеко

У минулому році у одній із соцмереж було опубліковано світлину, на якій видно, як конюх гужовим транспортом вивозить із узбережжя Тиси гравій.

Тоді цей знімок викликав хвилю обурень і під ним було дуже багато негативних коментарів. Чоловіка звинувачували у всіх смертних гріхах.

Однак зараз на місці, де Ріка впадає в Тису у Хусті, широко розгорнуло діяльність підприємство, що займається видобутком гравію і робить це цілком офіційно. Довкола фірми встановлено огорожу, а сам об’єкт –  під наглядом охорони, яка нікого не підпускає.

Місцеві мешканці, які й звернулися до редакції нашого видання з проханням втрутитися у ситуацію розповідають, що робітники їм повідомили про те, що незабаром поблизу території, на якій проводяться роботи, взагалі планують встановити шлагбаум, аби обмежити доступ небажаним свідкам до виробничого процесу (хоча видобуток ресурсів проводиться у громадському місці, де влітку купаються хустяни, а ріки при цьому поки що є не приватною власністю когось із місцевих божків, а загальнодоступними для кожного).

Тож наразі біля води працює кілька одиниць потужної техніки. Безперестанку під’їжджають одні вантажівки і їдуть розвантажуватися інші. Наповнюють їх оперативно, тож робота кипить безперервно.

При цьому на місці вже викопано кілька величезних котлованів. Така діяльність  гравієзаготівельників уже вплинула саму на водойму, її русло дещо змінилось.

Як вдалося з’ясувати журналісту zakarpatpost.net, фірма належить людині, наближеній до влади. Отже, не дивно, що всі відповідні дозволи господар має.

Інше питання, як йому їх видали, на якій підставі? Невже Департамент екології та природних ресурсів не бачить реальний стан справ  у сфері надрокористування, адже на сьогодні забір гравію та піщано-гравійної суміші є однією з найбільш актуальних екологічних проблем нашого краю. Чому наші ріки намагаються забудувати міні-ГЕСами та прилаштувати на них фірми, що гублять природу?

Адже незаконне видобування корисних копалин в заплавах та руслах гірських річок призводить до пониження рівня води, руйнування берегів та протиповеневих споруд, що є однією з причин виникнення повеней, а також негативно впливає на нерестову міграцію та нерест водних біоресурсів.

zakarpatpost.net