Скільки років чекають обіцяного? Як судова реформа позначиться на житті закарпатців?

Як повідомила прес-служба АП, закон ввів нові правила для цивільного, господарського та адміністративного судочинства.

Крім того, нововведення з’являться і в кримінальному процесі. Всі зміни вступлять в силу поступово, протягом двох років. “Сегодня” з’ясувала, як нововведення торкнуться кожного з українців.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Автори закону впевнені, що у нововведень – безліч очевидних плюсів: можливість впровадження “електронного суду”, який, в свою чергу, спростить спілкування між судом і учасниками процесу. Крім того, експерти вважають, що ця реформа зробить судові процеси більш прозорими. Крім того, документ передбачає і чіткі терміни для розслідувань: наприклад, на нескладні справи дадуть 60 днів, а на тяжкі – 6 місяців.

Адвокат Іван Ліберман бачить в реформі і мінуси.

“Конечно, хорошо, что документы в суд можно будет подавать в электронном виде. Это ускорит рассмотрение как гражданских, так и уголовных дел. Ведь на деле можно будет сфотографировать тот или иной документ и отправить его в суд по электронной почте. Сейчас такого нет, — говорит Либерман. — Но в то же время есть риск того, что в суд могут быть отправлены сканы поддельных документов, что при обнаружении вызовет затягивание рассмотрения дела”.

Наступний мінус – збільшення судового збору в рази.

“То есть судиться смогут те люди, которые будут в состоянии оплатить сбор”, — говорит Либерман.

Зараз збори становлять від 640 грн за цивільні справи і до 8 тис. грн з майнових питань. Якими вони будуть потім – стане відомо після підвищення соцстандартів в грудні і з 1 січня. За словами адвоката, нововведення передбачають і так звані заставні платежі.

“Человек, который подает иск, обязан будет внести на счет суда определенную сумму в виде залога. Например, если эта сторона проиграет процесс, то эти деньги уйдут второй стороне в качестве компенсации за наем защитника”, — говорит адвокат.

У юрспілках нам розповіли, що перші два місяці після того, як реформа вступить в силу, деякі адвокати утримаються від нових клієнтів.

“Будемо вивчати те, які помилки і ризики можливі на практиці. Крім того, однозначно з’являться незадоволені учасники тих чи інших процесів, які будуть оскаржувати рішення у Верховному суді. Той, в свою чергу, буде давати роз’яснення. Більшість адвокатів будуть набирати нових клієнтів, коли з’являться роз’яснення ВС”, – розповіли нам адвокати.

На їхню думку, нова норма про те, що тяжкі злочини повинні розслідуватися не більше півроку, ризикує стати лише формальністю.

“Если не раскроют за этот период, то его же не закроют. Взять те же дела о Майдане — они расследуются несколько лет”, — говорят адвокаты.

Також, за їхніми словами, через всі нові складнощі юристи будуть змушені підняти ціну на свої послуги: зараз в середньому адвокати за нескладну цивільну справу беруть близько 10 тис. грн гонорару, але він може вирости вдвічі – до 20 тис. грн.

Попросять продовжити

Поліцейські вважають, що частину кримінальних справ розслідувати в установлені терміни не вийде: “Адже є такі випадки, де винні не встановлені, тому вони розслідуються роками. Однозначно, такі справи потрібно буде продовжувати, звертаючись за відповідним дозволом до суду”. За словами копів, нове законодавство на цю ситуацію не вплине – все залежить від професіоналізму оперативників і слідчих.

А. Бойко

Суди. Багато юристів збираються взяти паузу, щоб оцінити всі труднощі роботи після вступу в силу реформи