Скільки закарпатців захворіли на кір у грудні минулого року і коли прогнозують пік епідемії

Як повідомила газеті «НЕДІЛЯ» лікар-епідеміолог обласного лабораторного Центру Любов Данич, за попе- редніми даними наприкінці року захворіло на кір майже 200 осіб, з них близько 70% діти до 17 років. Серед дітей найбільше хворих у віковій групі 0 – 4 роки.

За 11 місяців 2017 року в області було зареєстровано 416 випадків кору, з них 379 – у дітей. Не щепленими проти кору виявилися 74% усіх хворих, одне щеплення отримали 14%, а вакциновані згідно з календарем – 6%.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Хворіють на кір переважно діти до 17 років – 379 випадів, що становить 91% від усіх захворілих. Найбільше поширена інфекція серед дітей  віком до 1 року, які ще не отримали щеплення, та дітей 1- 4 років, які мали б отримати першу дозу вакцини проти кору, проте 82% з них виявилися нещепленими. Щомісяця в середньому реєструвалося до 50 нових випадків захворювання на кір. Станом на кінець грудня кір у всіх районних центрах, окрім Перечинського та Великоберезнянського районів. Найвищий показник за-   хворюваності на кір у Виноградівському, Хустському та Тячівському районах. Інтенсивне поширення кору спостерігається серед осіб, що схильні до кочового способу життя та не мають щеплень проти кору, пише  закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Які екзоти можна купити в Ужгороді взимку на зеленому ринку

Як повідомив заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення ужгородської районної лікарні Антон Сливка, на сьогодні в Середнянській філії перебувають 56 пацієнтів – переважно це діти віком від 1 до 14 років. Клінічно підтверджено діагноз кір у 20 дітей та 1 дорослого.

Решта пацієнтів – контактні, з пневмоніями та бронхітами. Основний контингент – мешканці селища Середнє (мікрорайон Іванівка), с. Руські Комарівці та Худльово. У більшості – це представники ромського населення. Стан пацієнтів при госпіталізації – середньої ступені важкості, а після проведеного курсу лікуван- ня – задовільний. Лікарня 100- відсотково забезпечена необхідними медикаментами. Для оперативного реагування та надання медичної допомоги сімейні лікарі Ужгородського району залучені до цілодобового чергування.

Медики вже вкотре наголошують: зволікання із вакцинацією проти кору сприятиме подальшому поширенню інфекції серед осіб, які не мають імунітету. Експерти прогнозують в 2018 році пік епідемії кору.

Нагадаємо, що кір – небезпечне вірусне захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі. Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу – вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.

При цьому інфекція дуже швидко поширюється, тож з потоком повітря вірус може навіть поширитись у сусідні приміщення, наприклад через вікна, вентиляцію тощо.

Найчастіше кором хворіють діти та підлітки, однак якщо щеплення не було, то заразитись може і дорослий.

Перші тривожні ознаки небезпечного вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з’являються нежить та кашель, а також підвищується температура. Однак вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, навпаки, посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі, важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон’юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік (а іноді й губ) вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір.

Вже на 4-5-ий день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з’являється дуже помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя.

До симптомів може додатись ще й пронос. Також може посилитись головний біль тощо.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. Тоді у людини нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якій був висип, починає відлущуватись.

Цей вірус небезпечний ще й  тим, що ускладнення після хвороби можуть бути небезпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно знижує імунітет, організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

Ускладнення можуть торкнутись і дихальної системи – це пневмонія, бронхіт. Також часто після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей.

Кір може дати ускладнення і на нервову систему, в деяких випадків може призвести до запалення головного мозку.

zakarpatpost.net