На скільки подорожчали для закарпатців шкідливі звички?

Це підрахувала Асоціація постачальників торговельних мереж України.

За словами її очільника, у січні згубні звички подорожчали лише на 1%.

“Україна перейшовши на нову систему державного моніторингу вартості продуктів, товарів та послуг почала стежити й за алкоголем та сигаретами вітчизняного виробництва,- наголошує Олексій Дорошенко. – Уперше за декілька років ціна горілки в січні не зросла, а навіть впала – на 18коп. Це пов’язано з тим, що акциз на алкогольні напої, окрім зроблених із кон’ячних спиртів, не піднявся. На внутрішньому ринку горілки посилилася конкуренція, що призвело до зниження ціни. Середня пляшка 0,5л на кінець січня коштувала 81грн. Продукція вітчизняних виноробів піднялась в ціні менш ніж на 1%, або на 40коп. Середня пляшка українського вина 0,75л коштує 58,8грн. Пиво, зварене в нашій країні, також додало 1% вартості, або 15коп. Його середня ціна становить 13,8грн. за півлітрову пляшку.

Середня ціна найдешевших сигарет без фільтру обходилась на кінець січня в 20,7грн. Тобто вони додали менше 2%, або 30коп. Преміальний сегмент подорожчав на 2%, або на 70коп. Середньостатистична вартість таких сигарет становить 32,7грн. Середній ціновий сегмент коштував 26,9грн. Він став дорожчим на 2%, або 60коп.

Якщо підсумувати, то у січні українці платили за власні згубні звички на 1% більше порівняно з груднем минулого року. Через послаблення політики щодо акцизів вважаємо цей рік спокійним щодо зростання цін. Поступове підняття акцизів на сигарети компенсується стабільністю на ринку алкоголю. Вартість алкоголю так сильно зростала в попередні роки, що Україна випередила план підвищення акцизів передбачений договором про Асоціацію з ЄС. Тому цього року будемо спостерігати невелике зменшення долі тіньового алкоголю”.

zakarpatpost.net