Чому закарпатцям видаватимуть нові пенсійні посвідчення

У ЗМІ повідомили, що в областях ліквідовують міські і районні управління Пенсійного фонду.

Чи стосується така реорганізація і нашої області, чи не позначиться це на якості обслуговування громадян і які ще новації чекають систему Пенсійного фонду? За роз’ясненням «НЕДІЛЯ» звернулася до начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії ПЕНТЕК, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

– Дійсно, Пенсійний фонд України переживає глибокі якісні реформи, тож органи Пенсійного фонду нашої області в цьому плані не виняток, – зазначає Анастасія Пентек. – У 2016 році Кабмін прийняв Стратегію модернізації і розвитку Пенсійного фонду України до 2020 року, яка передбачає перехід на європейські стандарти обслуговування громадян. Серед ключових завдань – оптимізація структури територіальних управлінь.

Реформування органів Пенсійного фонду в Закарпатті розпочалося ще у 2016 році з об’єднання 6 управлінь. У результаті були утворені три об’єднані управління: Ужгородське, в яке увійшли місто Ужгород і Ужгородський район, Перечинське (Перечинський і Великоберезнянський райони) та Міжгірське (Воловецький і Міжгірський райони). Відтак у 2017 році об’єдналась решта управлінь і були створені Мукачівське (місто Мукачево, Мукачівський та Свалявський райони), Виноградівське (Виноградівський і Берегівський райони), Тячівське (Тячівський і Рахівський райони) та Хустське (Хустський й Іршавсь-кий райони) об’єднані управління. Тож замість 14 міських і районних управлінь сьогодні маємо 7 об’єднаних управлінь.

Хочу підкреслити, що така реорганізація не позначилась негативно на якості надання пенсійних послуг громадянам. Навпаки, стало більше точок обслуговування, оскільки у всіх 13 районах продовжують функціонувати відділи обслуговування громадян, призначення та виплати пенсій, що працюють за принципом «єдиного вікна» і здійснюють прийом громадян з питань пенсійного забезпечення та обробку поданих документів. Крім того, ми відкрили 10 віддалених робочих місць спеціалістів Пенсійного фонду: три з них працюють в об’єднаних територіальних громадах, решта – при селищних і сільських радах. Такі віддалені робочі місця активно створюватимемо і надалі – тільки протягом січня вже запрацювали 5 таких віддалених робочих місць на Мукачівщині й Ужгородщині.

Ми докорінно змінили весь процес обслуговування громадян, розділивши його на дві окремі складові: безпосередньо роботу з людьми в залах обслуговування – так званих фронт-офісах і опрацювання документів в бек-офісах. Такі офіси створено вже у всіх районах області. Ця форма роботи не тільки суттєво скорочує час оформлення пенсії, але і виключає корупційні ризики.

Активно впроваджуємо і елект-ронний документообіг: всі нові пенсійні справи вже створюються в електронному вигляді, що дозволить у подальшому перейти до централізованої системи призначення і виплати пенсій та дасть можливість здійснювати прийом громадян в органах Пенсійного фонду незалежно від місця реєстрації та фактичного місця проживання: громадянин зможе зайти в будь-який орган Фонду на території України і подати свої документи на оформлення пенсії, їх засканують і передадуть в орган за місцем реєстрації людини.

У найближчій перспективі пенсіонери отримуватимуть електронні пенсійні посвідчення, які одночасно служитимуть платіжною банківською карткою. Вона стане одним із елементів у комплексній системі захисту інформації. Електронні пенсійні посвідчення наразі отримують внутрішньопереміщені особи з Криму і зони АТО. Звичайно, теперішні пенсійні книжечки залишатимуться і надалі.

Загалом же завдяки впровадженню сучасних управлінських та інформаційних технологій на нас чекають великі зміни в системі Пенсійного фонду. І вони покликані передусім поліпшити якість надання послуг, максимально спростити громадянам доступ до них. Зараз в Херсонській, Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Хмельницькій та Львівській областях апробуються всі ці нові форми роботи для подальшої реорганізації структури всіх територіальних органів Пенсійного фонду. Але про ліквідацію управлінь Фонду жодним чином не йдеться. В районах залишаться відділи обслуговування громадян, призначення та виплати пенсій та інші необхідні для обслуговування громадян підрозділи. Знову ж таки підкреслю: це жодним чином не погіршить якість надання послуг, навпаки, удосконалить їх, – підкреслила керівник Пенсійного фонду Закарпатської області.

zakarpatpost.net