Бізнес очікують нові правила: що зміниться через боротьбу з бідністю

Кабмін має намір підвищити ефективність політики зайнятості і грошових доходів населення

 

Минулого тижня Кабінет міністрів України не тільки відзвітував про роботу за 2017 рік, а й схвалив конкретні кроки на 2018 рік у рамках політики подолання бідності. У профільному Міністерстві соцполітики запевнили, що Кабмін таким чином підвищить ефективність політики зайнятості та грошові доходи населення. У разі реального виконання урядовий план може спричинити за собою відчутні зміни для роботодавців та українців, пише “Дело“.

Так, особливу увагу в питаннях зайнятості Кабмін пропонує приділяти::

  • молодим українцям, які тільки починають працювати;
  • дорослим українцям віком понад 45 років;
  • звільненим з військової служби після участі в АТО;
  • українцям з малолітніми дітьми;
  • громадянам з інвалідністю.

Це, на думку уряду, найбільш вразливі категорії громадян, яким в Україні часто важко знайти роботу. Тому Кабмін протягом 2018 року має намір розробити низку законопроектів і нормативних актів, покликаних підвищити зайнятість і забезпечити зростання їхніх доходів.

До речі, з 1 січня Кабмін уже формально ввів для роботодавців обов’язкові 4%-ві квоти на працевлаштування співробітників старше 45 років. Однак система виплат для тих, хто не обрав квоту, ще не була озвучена.

Субсидії та компенсації для роботодавців

Бізнесу, який братиме на роботу українців з “вразливих” категорій, влада має намір запропонувати низку стимулів. Уряд пропонує 2018-го підготувати законопроект і чіткий механізм “повного або часткового субсидування створення нових робочих місць на підприємствах, які надаватимуть роботу недостатньо конкурентним на ринку праці українцям”. Зокрема, Кабмін готовий компенсувати витрати на оплату праці бізнесу, який візьме на роботу менш конкурентних громадян. Відповідати за розробку таких нововведень буде Мінсоцполітики.

Компанії, які беруть на роботу “безробітних з додатковими гарантіями працевлаштування”, також зможуть отримати компенсацію витрат у розмірі сплаченого ЄСВ на загальнообов’язкове державне соцстрахування. Такий стимул влада пропонує передбачити для бізнесу, який, зокрема, надає перше робоче місце молодим українцям.

Роботодавцям також готові відшкодовувати витрати на перепідготовку або підвищення кваліфікації співробітників у віці понд 45 років. Протягом першого півріччя 2018 року Кабмін має розробити законопроект з механізмами, які стимулюватимуть компанії працевлаштовувати громадян “передпенсійного віку” та інших українців з “вразливих категорій”.

Що отримають українці?

Уряд готовий фінансувати професійну перепідготовку та підвищення кваліфікації військових після участі в АТО.

Кабмін пропонує зберегти можливість надавати допомогу для відкриття власного бізнесу в розмірі одноразової виплати допомоги по безробіттю. Уряд розраховує, що в 2018-му кошти на заснування свого підприємства від держави отримають 1,8 тис. громадян (це становить менше 1% від кількості зареєстрованих безробітних в Службі зайнятості в 2017-му).

Підтримку (фінансову, юридичну і консультаційну) обіцяють також жителям сільської місцевості, які мають намір відкрити свій невеликий бізнес.

До вересня в Україні має з’явитися онлайн-реєстр вакансій. Також Служба зайнятості повинна буде вести єдину базу пропозицій роботодавців з гнучкими умовами праці, які підійдуть українцям з інвалідністю, з малолітніми дітьми, студентам, а також жителям сільської місцевості.

 zakarpatpost.net