Відомий професор розповів про монаха-екзорциста, який молитвами виганяв із закарпатців нечисту силу

Михайло РОШКО – людина добре знана далеко за межами Закарпаття: декан факультету іноземної філології УжНУ, лауреат багатьох літературних премій, в тому числі «Коронація слова» та ім. Ф. Потушняка, член Національної спілки письменників України, почесний громадянин смт. Міжгіря і т.п. У його доробку літературознавчі дослідження, повісті та оповідання, телефільми про США, Шотландію, Англію, журналістські праці. Він розповів закарпатській газеті  «НЕДІЛЯ» про монаха-екзорциста, який молитвами виганяв із закарпатців нечисту силу.

Поговоримо про роман «Потойбічна суперниця». Чи був прототип отцю Методію? На Закарпатті свого часу дійсно були екзорцисти. Що стало поштовхом для написання твору?

—  Колись паралельно з університетською роботою я працював на телебаченні. Факультету журналістики тоді ще не було і до зйомок я залучав студентів з факультету української філології.

Отже, я почав робити злободенні передачі, скажімо, інтерв’ю з бомжем, який втратив через аферистів квартиру ізимував під трубами тепломережі, з валютчиком, який розповідав, як міняє гроші…  а далі мені сказали, що в Бороняві на Хустщині є монах-екзорцист, який молитвами виганяє нечисту силу, допомагає хворим, від яких відмовляються лікарі. Ми поїхали до нього, відзняли акт екзорцизму, запросили в студію професора, який усе аналізував.

Я навіть у романі не змінив ім’я отця  Методія. І майже всі його слова вклав йому у вуста. Він ще живе, правда, виїхав на Львівщину.

Багато читачок казали, що роман на них дуже вплинув, скажімо, допоміг вирішити певні життєві проблеми.

zakarpatpost.net