Незвичне Закарпаття. Чоловіки у спідницях, ведмеді-жебраки, гимбата гора та танкодром для водіїв

Кінець весни – чудова пора для подорожей. Ще не надто спекотно, але вже й не холодно. Крім того, після зими хочеться подихати свіжим гірським повітрям, відчути дотик до природи, яка просто вражає красою. Тож журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирушив підкоряти Карпатські вершини. Що ж відбувалося під час мандрівки?

Які відкриття вдалося зробити? Що цікавого поталанило дізнатися? Про це читайте в наших недільних дорожніх нотатках.

Закарпатський «танкодром»

Як пояснити туристам, чому в нас  погані дороги

Найбільшою проблемою для підкорення Карпат туристами були і залишаються дороги. Це – найзлободенніше питання для нашого краю. Його хоч і піднімає керівництво, та вирішується проблема бездоріжжя слабо.

Хоча певні зрушення останнім часом таки є. Місцями автошляхи відремонтовані, не ідеально, але все одно пересуватися ними можна. Утім не всюди.

І як пояснити туристам, які їдуть сюди на дорогих автомобілях, що у бюджеті немає грошей на нагальні потреби, як їм сказати, що торік кошти від дорожнього експерименту відібрали, як їм довести, що більшість доріг ремонтується неякісно і асфальт викладається навіть у калюжі.

Їм (принаймні, багатьом) цього не зрозуміти. Адже у Києві та Львові такого «танкодрому» немає.

Там за дороги взялися серйозно і таки привели більшість із них до ладу. Якщо згадувати відоме популістське гасло деяких політиків про те, що після анексії Криму туристичною Меккою має стати Закарпаття, то варто наголосити, що ті ж політики та надзвичайно велика кількість чиновників для цього нічого не зробили, аби справді в Карпати ринув потік гостей, аби сюди їхали не лише українці, але й іноземці.

У тому ж таки Криму ще до захоплення його Росією туризм був розвиненим набагато краще. Принаймні дороги там були не просто хорошими, а чудовими. Під’їзди були до всіх історичних пам’яток та визначних місць. І не треба списувати на місцевість. Гори є не лише в Закарпатті, але і в Криму також,  навіть більш недоступні та скелясті, ніж наші, але проїхати ними набагато простіше, бо про транспортні розв’язки там подбали.

У нас же до таких природних перлин мають бути справді європейські дороги. Тоді до нас дійсно їздитимуть туристи… десятками мільйонів.

Далі буде.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net