Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 28 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді на вулиці Тихого вже можна збирати врожай грибів. Ростуть вони там масово. Вражаюча картина захоплює!

Справа в тому, що там облаштували дерев’яними брусами дитячий майданчик, обгородили пісочницю, встановили лавиці, щоб малеча мала де бавитись. Проте унікальна закарпатська природа нагадала про те, в нашому краї оживають навіть мертві дерева.

Нерідко в закарпатських родинах атмосферу сприятливою назвати важко. Особливо якщо в сім’ї вживають алкоголь. Чоловіки часто здіймають руки як на дружин, так і на дітей, зчиняють скандали і не дають спокійно жити рідним. Дістається від агресивних глав родин і тещам та тестям. Однак жінки чомусь терплять таку зневагу до себе, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

«Заради дітей», – кажуть вони, переконуючи себе в тому, що треба терпіти. Деякі, як не дивно, від свого комплексу жертви навіть отримують задоволення.

Ще одна типова причина – що скажуть люди. Проте це лише самообманом.

У Боздоському парку між двома містками росте суниця. Там є галявинка, що нагадує лісову і аромат справді настільки вражаючий, що здається, ніби поруч не місто, а гори.

Чого  лише немає у парку – і акація, і горіхи, і гриби, і дикі тварини. Це – унікальна частинка Ужгорода, за якою потрібно доглядати і яку слід дбайливо оберігати. Суниці вродило у цьому році багато. Вона вже достигла і придатна для споживання. Ця ягода є надзвичайно корисною і вважається скарбницею вітамінів.

Якщо в Ужгороді пам’ятників багато, місто навіть можна вважати столицею міні-скульптур України, то в деяких райцентрах області їх настільки бракує, що пам’ятниками люди називають навіть туристичні вказівники.

Нещодавно в Хусті біля краєзнавчого музею з’явився вказівник із назвами міст-побратимів та відстанями до них.

Зроблено його гарно і акуратно, проте із помилками. Наприклад, Словаччину двічі названо Словакією.

На релігійні  свята біля закарпатських церков кипить торгівля. Там продають багато солодощів для дітей.

Передусім , льодяники, які в різних районах області називають по-різному: медовники, лизало, лизачки, когутики…

Крім того, реалізовують різнокольорові пряники, які ще звуть пацьорками, усілякі їстівні фігурки.

Сьогодні в Ужгороді також можна було купити також чимало різних солодощів.

Релігійні свята на Закарпатті оповиті стількома забобонами, що просто від них голова йде обертом. Ще в старовину служителі церкви звинувачували народ у язичницьких забобонах і пов’язано це було з повір’ями.

На сьогодні, на другий день свята Трійці, що ще називається Зеленим понеділком, також існує чимало забобонів.

Найвеселіший з них – не ходити до води.

Нині вранці на підвісному мості журналісту закарпатської газети «НЕДІЛЯ» порадили не спускатися до Ужа, аби русалка не затягнула під воду. Чи дійсно це правда, ми вирішили перевірити.

Унікальна липова алея в Ужгороді цвіте, та осипається.

На жаль, період цвітіння дерева не вічний і ароматний цвіт уже поволі почав падати на бруківку.

Багато хто з ужгородців зараз заготовляє липу на зиму. На набережних багато збирачів цвіту. На Закарпатті це заняття є традиційним і липовим чаєм взимку наші земляки лікують застуду.

Ужгородська шістнадцятиповерхівка, що на проспекті Свободи, раніше мала славу будинку смерті, адже із звідти нерідко викидалися самогубці.

Через те, що трагедій було декілька, зараз будинок зробили недоступним для візитів тих, кому набридло жити.

Однак будівля все одно залишається таємничою.

Днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» став свідком двох нових смертей, на щастя, не людських.

Ужгород цвіте і пахне. У місті багато трояндових кущів і вони буяють на всю красу.

Перед Закарпатською ОДА троянди настільки рясні на квіти, що поміж бутонами навіть не всюди видно листки. Самі ж бутони важкі, особливо після дощів і стебла під їхньою вагою почали згинатися і звисати, нахиляючись до землі. Навіть опори їх не витримують.

zakarpatpost.net