Фастфуд, солодощі, кола. Закарпатський дієтолог розповіла, як допомогти дітям правильно харчуватися

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування.

Але далі розмов справа рідко коли заходить. Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Сучасні діти вживають багато солодощів. Чи шкідливі вони? Чи варто обмежувати дітей?

Дійсно це так. А ще діти багато вживають рафінованого цукру. Це – дуже страшно. Так само шкідливі газовані напої. Тому в нас зараз багато дітей мають зайву вагу. Раніше такого не було. Це відбувається через продукти. У мене з дитинства була схильність до повноти, тому, напевно, це й вплинуло на вибір професії. Я схудла на 26 кілограмів і зрозуміла, чим хочу займатися.

Тобто, кожен із нас повинен контролювати вагу. Але навіть ті продукти, які позиціонуються як здорові, такими не є. Бо насправді варто лише почитати інгредієнти, як виникає шокова реакція. Для прикладу, як може бути у складі здорового продукту цукор.  Або в батончиках, які рекламують, пальмове масло. Також маємо багато фастфудів, діти їдять багато борошняної продукції. Однозначно, з ними потрібно вміти говорити і домовлятися. Із ними потрібно розмовляти, розповідати їм про шкоду від певних продуктів, або дозволяти їсти їм це у мінімальних кількостях, бо їжа – це теж залежність, як при наркоманії. Спробувавши раз чіпси, арахіс смажений, соняшникове насіння в пакетах, їх захочеться вживати ще і ще. У них додають найстрашніше, що лише може бути – глутамат натрію, фактично підсилювач смаку, який спричиняє звикання, провокує ріст ракових клітин і викликає навіть у дітей сліпоту. Інший небезпечний компонент, що додають у всі ковбаси, сосиски, сардельки, аби придати їм гарний рожевий колір – нітрит натрію.  Тому обмежувати дітей варто, дбаючи про їхнє здоров’я.

А як стимулювати дітей правильно харчуватися?

Культура харчування закладається в нас із дитинства, тобто, так як годували мою маму, так вона годуватиме мене, а я – своїх дітей.

Тому, у першу чергу, батьки повинні подивитись на себе, що їдять вони. А якщо бачать, що в сина чи доньки є зайва вага, не провокуйте їх самі до нездорового харчування. Навпаки, вчіть їх, розповідайте їм про корисні продукти і про шкоду від тих, які  можуть нашкодити. Одній дівчинці мама говорила, що овочі дуже дорогі і не всім доступні. Тож дитина їла їх із задоволенням.

А ще – зі стравами можна експериментувати, готувати дітям різні запіканки, овочеві сальси та багато іншого.

Маю одну подругу, яка у всі страви додає овочі. І всі в неї в родині здорові і ні в кого немає проблем ні з вагою, ні з самопочуттям. У Інтернеті безліч цікавих і головне – смачних овочевих рецептів.

zakarpatpost.net