В Ужгороді росте дерево-монстр. ФОТОФАКТ

В Ужгороді біля біологічного факультету росте дерево-монстр. Його стовбур з усіх боків вкритий наростами, що нагадують химерних фантастичних створінь. То очі якоїсь позаземної істоти, ніби виглядають на перехожих, то пащі крокодила вимальовується на рослині, то лапа страховиська тягнеться до людей.

Окремі нарости досить великі і сильно виділяються. Як же вони з’являються і що означають для самого дерева?

Незвичайний наріст сигналізує про те, що структура рослини зазнала якісь сильні зміни. Одним з шарів будь-якої деревини є так званий камбій. А подібні нарости зазвичай виростають саме за рахунок нього. Виходить, що цілісність цього самого камбію була якимось чином порушена певними природними умовами або механічним ушкодженням.

Нарости іноді бувають у вигляді просто округлих за формою утворень, а бувають і у вигляді декількох шишок, які знаходяться поруч. Загалом згідно зі статистикою, на 3000 звичайних дерев, без наростів, в середньому припадає одне капове дерево.

Утім не лише нарости є на цій рослині. На стовбурі ще можна помітити й гриби, які вважаються паразитами.

Тішить одне, росте воно біля наукового осередку ужгородських біологів. Тож можливо фахівці звернуть увагу на рослину і вилікують її.

zakarpatpost.net