Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 18 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

Цей трагічний випадок трапився ще у 2013 році. Однак злочинець втік за кордон і протягом  тривалого часу переховувався від слідства. Затримали його в  Чехії. Але все одно він усіляко намагався уникнути покарання,  – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А тоді на базі відпочинку в селі Біла Церква Рахівського району Андрій (із етичних міркувань імена замінено) за попередньою змовою та в групі з іще двома знайомими з Тячівщини напав на відпочиваючих.

На терасі бази відпочинку хлопці  побили одного з гостей. Лупцювали його щосили. І руками, і ногами. Відтак один із них наніс чоловікові удар ногою по голові, зваливши його на підлогу, а інший, тримаючи в руках пістолет, залякуючи нещасного, здійснив два постріли, та з великою силою наніс руків’ям пістолета два удари по голові. Андрій же дерев’яною лапкою від стільця з великою силою декілька разів вдарив його по голові та тулубу, внаслідок чого заподіяв, згідно з висновком судово-медичної експертизи, тяжкі тілесні ушкодження, якій й стали причиною смерті.

Цей випадок трапився в Перечинському районі у 60-х роках. Тоді ще в селах багато хто жив думкою, що вибирати дітям партнерів повинні батьки. Звісно, як дівчатам, так і хлопцям це не завжди подобалося, кров грала у венах і молодь закохувалася зовсім не в тих, хто був до душі матерям. Саме жінки найчастіше руйнували долі власних дітей, хоча хто як не вони повинні були розуміти, як то жити і лягати в ліжко щоночі з нелюбим чоловіком, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тим не менше, традиція передавалася із покоління в покоління і протистояти натиску дорослих наважувалися далеко не всі.

Так трапилося і в родині Марії Ковач.

Мала вона доньку на видання. Дівчина була гарною, працьовитою, що в селі дуже цінувалося. Але головне – родина була заможною і Оксана була єдиною дитиною. Чоловік Марії займав партійну посаду. А сама жінка ніде не працювала, і хоч радянська влада всіляко заперечувала як релігію, так і магію, Марія часто ходила до ворожок гадати. Дуже вже їй хотілося знати, що чекає на неї та її рідних у майбутньому. І якось одна босорканя нагадала їй велику трагедію через кохання дочки. Спочатку жінка не повірила, а далі почала контролювати кожен крок Оксани.

Коли вона вчилась в університеті в Ужгороді, нерідко їздила до неї без попередження. Звісно, дівчині це не подобалося, але вдіяти вона нічого не могла.

Разом із нею вчився хлопець із сусіднього села Дмитро. Обоє на медичному. Між ними ще на першому курсі спалахнуло пристрасне кохання, однак два роки пара ховалася. Але врешті-решт мати довідалася, що в Оксани хтось є і влаштувала їй великий скандал. Як вона лише не називала хлопця… і ковдошом, і голодригошом, і бітангом.

На Закарпатті багато хороших спеціалістів у всіх сферах, однак по-перше, оплата праці є досить низькою, а по-друге, знайти роботу вдома непросто. Цілий загін фахівців у нас трудиться не за спеціальністю, або виїжджає на сезонні роботи. Про вітчизняну медицину говориться багато всього. Це і недостатнє матеріальне забезпечення галузі, і відсутність діагностичної апаратури, і хабарництво. Однак якою є проблема зсередини, якою її бачать самі лікарі?

У пошуках кращої долі

Лариса Нодь працювала лікарем у одній із ужгородських лікарень. Все було добре, поки жив чоловік, який забезпечував родину усім необхідним. Але раптом його не стало – розбився на автомобілі. Після трагедії жінці самотужки довелося виводити в люди сина.

— На руки я отримувала трохи більше, ніж 50 євро у гривневому еквіваленті. Звісно, пацієнти дякували, але переважно кавою й цукерками. Якщо брати в грошах, то це була ще одна зарплатня. Хтось, звісно, заробляв ще менше, але мені не вистачало на найнеобхідніше. Я оплачувала Вікторові заняття в приватного художника, уроки карате, додаткові заняття з англійської, української, математики та історії. Син ріс і я знала, що потім на його навчання треба буде витрачати ще більше. Хотілося, аби він мав належну освіту та гідну роботу, – розповідає жінка.

Мандрівники назвали 10 найцікавіших селищ Закарпаття, які вони радять відвідати з тієї чи іншої причиини. Одні відрізняються мальовничою природою, інші – унікальною історією та традиціями.

Кожне з описаних гірських поселень з року в рік приймає тисячі допиливих туристів, пише Lovely Life.

Іза

Але найважливіше, чим відома Іза – село є осередоком лозового мистецтва. Ніде більше ви не побачите такої різноманітності витворів мистецтва лозоплетіння. Достатньо лише пройтись центральною вулицею села – і ви будете вражені майстерністю українців виплітати з лози вражаючі речі.

«Вранці Марія прийшла до хати і сказала викликати швидку. Я три рази дзвонив, машина не їхала. Відтак пішов до них. Дитина лежала на ліжку і важко дихала, – розповів Леон  Юрчишин. – Я обох спитав, у чому справа. Мені відповіли, що впала з дивана».

Відтак за словами ведучого програми «Стосується кожного» Андрія Данилевича, від моменту, коли батьки запідозрили, що з дитиною проблеми до моменту, поки викликали медиків, пройшло 5-6 годин і за цей час нічого не відбувалося, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Стан дитинки був важкий. Зразу було видно, що вона – реанімаційна. Синців зразу не було видно, але обличчя було синім, – каже фельдшер з медицини невідкладних станів Мар’яна Мельник. – Уже коли ми привезли її, роздягнули і там було більше світла, а в хаті батьків – темно, побачили гематоми. Дівчинка не плакала взагалі. Спитала від матері, коли все трапилося, вона відповіла, що недавно. Потім прийшов дідусь і сказав, що не правда, усе трапилося вже більше, ніж 6 годин тому. Але ж за цей час можна було дитину в обласну клінічну лікарню доставити, адже як-не-як йшлося про травму голови».

Однак Марія одразу ж категорично заявила, що лікарка каже неправду, мовляв, медики хочуть, аби її разом з Андрієм посадили до в’язниці.

«Ця жінка вколола дитину і вона після уколу померла», – прокоментувала слова фельдшера вона.

Спробу незаконного переміщення тютюнової контрабанди припинили сьогодні вранці прикордонники Мукачівського загону на кордоні з Румунією.

Про це повідомляє прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

Під час патрулювання прикордонний наряд відділу «Ділове» помітив групу осіб із пакунками, які швидко рухались у бік кордону. Правоохоронці негайно почали переслідування контрабандистів, здійснивши кілька попереджувальних пострілів. Незважаючи на законні вимоги прикордонників, невідомі покидали свої ноші та вдались до втечі. За 200 метрів до українсько – румунського кордону нарядом було виявлено 6 пакунків з тютюновими виробами.

Наразі тривають оперативно – розшукові  заходи зі встановлення осіб  причетних до незаконної оборудки. Виявлені тютюнові вироби доставлено  до прикордонного підрозділу.

Органному майстру під час роботи треба пити воду

Малим боявся духового оркестру. Як чув похоронну процесію чи якийсь парад, ховався в кутку бабиної кімнати. У 12 років пішов у музичну школу. Граю на угорському духовому інструменті тараґоті та кларнеті, пише gazeta.ua.

Був слабким музикантом, не дуже любив сольфеджіо. Але вступив до музичного училища в Ужгороді й закінчив його з червоним дипломом. Отримав п’ять пропозицій роботи.

На третьому курсі був предмет, де вчили ремонтувати, реставрувати та настроювати музичні інструменти. Мені сподобалося. Одразу після навчання пішов працювати в Ужгородську музичну школу імені Петра Чайковського. Настроював фортепіано. На перший інструмент витратив 5 годин.

Налаштовувати й настроювати інструменти – це різне. Налаштовувати – працювати з механікою, чистити від пилу, заміняти розтягнуті струни та зламані деталі. Настроювати – підтягувати струни на певну висоту звучання, інтонувати.

Працювати з органом мене навчив майстер Ужгородської філармонії Андрій Лешко. 1974 року чеська фірма Rieger-Kloss побудувала там орган на 2242 труби. Раніше вони були в органі Большого театру в Москві. Їх хотіли викинути. Органістка Наталія Висіч подбала, аби передали до Ужгорода.

Логічною розв’язкою спільного проживання подружжя є народження дитини. Однак останнім часом народжуваність на Закарпатті дещо скоротилася навіть попри те, що наша область вважається лідером у цьому питанні, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Зокрема, протягом 2018 року на Закарпатті народилося 13995 немовлят, майже на 500 менше, ніж позаторік. В Ужгороді народжуваність також не значно перевищила смертність. Народилося 1505 малюків і померло 1319 осіб.

Цікаво, що наймолодшій мамі, яка торік в Ужгороді народила дитину виповнилося всього 14 років.

Загалом на Закарпатті рання вагітність за рахунок ромів не вважається дивиною. Проте мамами в юному віці стають не лише ромські дівчата. Зокрема, в Тячівському та Рахівському районах усе більше дівчат народжують у 15 та 16-річному віці.

Сифіліс, гонорея, хламідіоз… Ці слова для багатьох звучать як страшний і ганебний вирок. Хоча насправді кількість заражених венеричними захворюваннями закарпатців досить велика. Причин багато. Однією з основних офіційно вважається перенесення інфекцій заробітчанами, які за кордоном вступають у випадкові інтимні зв’язки та інфікують вдома партнерів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-дерматовенерологом Ольгою Туряницею про хвороби, що передаються статевим шляхом.

– Яке венеричне захворювання крім СНІДу лікується найважче?

– Фактично на всі бактеріальні інфекції діють антибіотики. Бактеріальні хвороби можна якісно пролікувати всі. Але, скажімо, СНІД, генітальний герпес чи вірус папіломи людини залишаються на все життя, незважаючи на лікування. Добитися ремісії або бажаного результату дуже важко. Але часто в людини не одна інфекція, а декілька. І чим їх більше, тим лікувати такого пацієнта важче. Часто лікування буває тривалим і багатоциклічним. Самостійно пролікуватися в таких випадках не можна.

ogoloshennya.net – закарпатський сайт оголошень та реклами.

На сайті можна безкоштовно подати оголошення про продаж нерухомості, автомобіля, домашніх речей, будівельних товарів, інвентарю для відпочинку та розваг, про знайомства та пошук партнера.

На сайті ogoloshennya.net щодня з’являються нові оголошення на різноманітну тематику, які переглядають користувачі з усієї України, а також із країн Європейського Союзу та США.

Отже, якщо вам потрібно продати чи купити будинок, квартиру, дачу, присадибну ділянку, ділянку під будівництво,  гараж, орендувати або видати житло чи приміщення під бізнес, знаходьте покупців чи омріяну нерухомість на сайті ogoloshennya.net.

Подавайте оголошення і насолоджуйтесь успішним результатом.

Подати оголошення легко і просто.

Також ви можете замовити рекламу на сайті ogoloshennya.net, телефон/viber: (050) 222-50-50,  (067) 666-90-90.

zakarpatpost.net