Кожен десятий українець готовий продати голос на виборах

Кожен десятий українець готовий продати свій голос на президентських виборах або думає над такою можливістю. Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Так, згідно результатам соцдослідження, пропозицію про продаж голосу готові розглянути 5,9% опитаних. При цьому 2,75% готові продати голос за 800 гривень і більше, 1,4% – за суму від 300 до 800 гривень, 1,1% – за суму від 100 до 300 гривень, 0,3% – за суму від 50 до 100 гривень, а 0,4% готові продати свій голос за суму менше 50 гривень. Важко відповісти на це запитання 3,1% респондентів.

В той же час, дев’ять із десяти українських виборців (90,9%) свій голос продавати не готові.

Крім того, більшість українців (78,4%) вже остаточно визначилися, за кого голосуватимуть у другому турі виборів. Із них упевнені точно в своєму виборі 75,3%, а 3,1% – скоріше упевнені. Не визначився, кого підтримає в другому турі, кожен п`ятий респондент (20,1%). Із них 10% відповіли на це запитання “скоріше ні” й стільки ж (10,1%) – “точно ні”. Важко відповісти на запитання 1,4% опитаних.

Близько третини українських виборців (33,4%) вважають, що якість їхнього життя в значній мірі залежить від того, хто стане наступним президентом України. Близько чверті переконані, що якість їхнього життя залежить від того, хто стане президентом, лише в деякій мірі. Впевнені, що їхнє життя ніяк не залежить від результату виборів, 30,3% респондентів, а кожному десятому (10,7%) українцеві важко відповісти на це запитання.

Переважна більшість українців (86,7%) стежитимуть за другим туром президентських виборів. Із них 72,1% заявляють, що стежитимуть за виборами уважно, а 14,6% – скоріше стежитимуть. Не збираються спостерігати за ходом другого туру виборів 12,4% опитаних. Із них 6,7% точно не стежитимуть, як проходять вибори, а 5,7% – скоріше не стежитимуть. Важко відповісти на це запитання 0,9% респондентів.

Також результати опитування свідчать, що більше половини громадян України (62,2%) не готові після виборів брати участь у масових заходах на підтримку свого кандидата. З них 50,1% відповіли на запитання “точно ні”, 12,1% – “скоріше ні”. Більше чверті виборців (28%), навпаки, готові взяти участь у масових акціях на підтримку свого кандидата після виборів. Із них відповідь “точно так” на це запитання дали 15,9% опитаних, “скоріше так” – 12,1%. Майже кожному десятому українцеві (9,7%) важко відповісти на це запитання.

Переважна більшість українців (81,7%), крім того, заявили, що не готові за винагороду брати участь у масових заходах на підтримку свого кандидата. З них 73% дали відповідь “точно ні” на це запитання, 8,7% – “скоріше ні”. Готові розглянути можливість підтримки кандидата на масових акціях за гроші 13% українських виборців. Із них 6,4% відповіли на це запитання “точно так”, 6,6% – “скоріше так”. Важко відповісти на запитання про готовність підтримати кандидата за плату 5,3% респондентів.

Телефонне опитування проводилося Інститутом Горшеніна з 1 по 3 лютого. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів віком від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.

Нагадаємо, перед першим туром виборів продати свій голос був готовий кожен п’ятий українець (майже 20%). Кількість людей, які відмовлялися продавати голоси, тоді становила 76%.

Другий тур президентських виборів відбудеться в неділю, 7 лютого.

tsn.ua