Користувачам платіжних терміналів доведеться платити більше

Український ринок прийому миттєвих платежів очікує серйозне потрясіння. Найбільший оператор ринку розрахунків через електронні термінали – мобільний оператор “Київстар” – веде переговори про перегляд умов роботи з платіжними системами, якими користуються абоненти для поповнення своїх мобільних рахунків.

Як повідомили представники платіжних систем, мобільний оператор 1 лютого надіслав компаніям, що надають послуги прийому миттєвих платежів, новий договір, в якому їх комісія знижено з 4 до 3%. Крім того, мінімальна сума платежу, при якому з абонента стягується комісія, буде підвищена з 20 до 25 грн. Цю інформацію підтверджують у “Київстарі”, але подробиць переговорів не розкривають.

Сьогодні на ринку діє така схема – за умови поповнення мобільного рахунку “Київстару” на суму до 20 грн. комісію в розмірі 1 грн. платіжній системі платить сам абонент. Якщо сума поповнення більше 20 грн., То комісію платить вже мобільний оператор – 4% від суми платежу. Відзначимо, що комісія для платіжних систем оператора “МТС-Україна” сьогодні складає 4%. При цьому компанія бере плату з абонентів у розмірі 1 грн. незалежно від суми поповнення. Аналогічні умови співпраці в Beeline.

Намір оператора переглянути умови співробітництва для своїх партнерів можна пояснити прагненням підвищити рентабельність цього напряму.

За даними Нацбанку, станом на перше півріччя 2009 року (більш свіжі дані НБУ ще не надавав) в Україні працювало 68 тис. платіжних терміналів. З них – 38,5 тис. належать банкам (найбільше терміналів у ПриватБанку і Райффайзен Банку Аваль), а решта – семи компаніям, що виступають агентами банків (i-Box, “ОСМП”, “Фінайті”, “Сіті Пей”, ” Юнісістем “,” Система масових платежів України “та” Фінансова компанія “Контрактовий дім”).

За перше півріччя минулого року через банківські термінали було перераховано 2,84 млрд. грн., через агентські – 1,7 млрд. грн. За оцінками гравців ринку, зниження ставки на 1% дозволить оператору знизити свої витрати при роботі з системами приблизно в 1,5 рази. Представники платіжних систем оцінюють частку “Київстару” в структурі всіх миттєвих платежів на рівні 50-60%. Таким чином, орієнтовний обсяг коштів, які перерахували абоненти “Київстару” за перше півріччя минулого року, становить мінімум 2,25 млрд. грн. При цьому оператор був змушений віддати платіжним системам 4% цієї суми, тобто близько 90 млн. грн. У випадку якби відсоток комісії дорівнював трьом, ця сума становила б 67 млн. грн.

Проти зниження розміру комісії передбачувано виступають представники платіжних систем. “За схемою, яку пропонує” Київстар “, нам економічно недоцільно проводити операції обсягом вище 25 грн. Якщо такі умови будуть нав’язані нам оператором, ми втратимо чверть всіх наших доходів”, – пояснює керівник однієї з компаній, які займаються платежами через термінали. “Київстар” не єдина компанія, яка змінює правила гри. Кілька місяців тому “Астеліт” (life:)) також знизив ставку внутрішньої комісії на 0,5% – до 3,5%. Цьому прикладу найближчим часом можуть наслідувати й Beeline з “МТС”.

Єдиний вихід, за словами представників платіжних систем, – піти за російським сценарієм: брати велику комісію з користувачів. “Зміна умов співпраці однозначно призведе до перекладання витрат платіжних мереж на споживача, розмір комісії для якого при поповненні може досягти 5%. І заборонити їм збільшувати розмір комісії для абонентів оператори просто не зможуть”, – стверджують в одній з компаній. За словами директора компанії “Кіберплат Україна” Ігоря Вичужіна, маржа цього бізнесу дуже невисока. “Компанії несуть витрати на інкасацію, оренду, заміну терміналів, які псують вандали. На цьому тлі основні провайдери постійно зменшують розмір винагороди. У цих умовах багатьом компаніям оборотів вистачає тільки на покриття витрат”, – стверджує він. За заявою представників платіжних систем, середня рентабельність на ринку становить близько 2%.

Нагадаємо, тисячі громадян України не отримали на свої рахунки гроші, сплачені через термінали I-Box 28 та 29 січня.

За повідомленнями користувачів, збій в роботі терміналів зафіксований у всіх регіонах країни.

tsn.ua