Вчені лікуватимуть рак динамітом

Ніяких вибухів між ногами у чоловіків влаштовувати не будуть, просто одна із складових вибухівки зупиняє ріст пухлин.

Британські вчені знайшли новий могутній засіб боротьби з раком простати – це динаміт. Вчені не пропонують влаштовувати вибухи між ногами у чоловіків, просто є в цієї смертельно небезпечної вибухівки один хімікат, який може стати основою для нових потужних ліків.

Як відомо, головним компонентом вибухівки є нітрогліцерин. Виявилося, що пластирі, що містять цю речовину, можуть зупиняти ріст деяких пухлин. Було проведено невелике клінічне дослідження, в ході якого пацієнти після використання пластирів з нітрогліцерином спостерігали стабілізацію рівня специфічного антигену простати, який під час розвитку раку зазвичай зростає.

Дослідники вважають, що оскільки крихітні дози нітрогліцерину потрапляють в кров, то зростання ракових пухлин зупиняється разом з підвищенням в крові рівня окису азоту. Попередні дослідження показували, що рак простати сприятливо розвивається за відсутності окису азоту.

Як відомо, нітрогліцерин є багатим джерелом кисню та азоту – двох ключових компонентів окису азоту. Цей хімікат був відкритий в 1840 році. Безбарвна рідина у великих дозах є настільки нестабільною, що найменший поштовх може послужити для неї детонатором. Альфред Нобель, засновник Нобелівських премій, зумів стабілізувати цей хімікат в 1864 році, що й стало початком ери динаміту.

З часом вчені виявили лікувальні властивості нітрогліцерину, що у дуже малих дозах поліпшує кровообіг, розширюючи кровоносні судини.

Відзначимо також, що в Украні нещодавно презентували вітчизняний препарат проти раку.

tsn.ua