Китайські спецслужби провалили операцію в Україні

У 2008-2009 роках за завданням китайських спецслужб дві групи шпигунів намагалися викрасти технологію будівництва “Нитки” – випробувального полігону злітно-посадочних систем в Саки (українського “сухопутного авіаносця”). СБУ вдалося зірвати ці задуми і затримати зловмисників на місці злочину.

Колишній військовослужбовець з Москви, 60-річний Сергій Клочко (прізвища агентів змінені), вперше побував в Піднебесній на початку 2000-х років. Згодом на прохання китайських “друзів” він підбирав людей для проведення наукових семінарів в Китаї. А потім, разом зі своїм 35-річним партнером Антоном Сєровим, створив у столиці РФ фірму, що за офіційною версією торгувала зброєю на міжнародних ринках, але насправді збирала різнопланову військово-технічну інформацію для спецслужб Китаю.

“У 2009 році китайці доручили Сергію Клочко викрасти за крупну винагороду секретну технологію створення української “Нитки”, – розповів співробітник Департаменту контррозвідки СБУ. – Завдання було дуже небезпечним. А Сергій Клочко виконувати брудну роботу не любив. Тому він передоручив її своєму компаньйонові, і в липні минулого року Антон Сєров відправився до Криму за документами. Там він “за наводкою” свого партнера зустрівся з людиною, який служив на “Нитці” і мав доступ до секретної інформації “.

“Антон Сєров і Сергій Клочко знали, що українські військові отримують дуже низьку зарплату, – відзначає співрозмовник. – Тому не сумнівалися, що офіцер погодиться на їх пропозицію: від 10 доларів США за один аркуш формату А-4 (у залежності від секретності даних). Але той виявився чесною людиною і звернувся в СБУ “.

Звичайно, на зустріч з москвичем офіцер вирушив з матеріалами, які були підібрані спецслужбою і не були державною таємницею. А після того, як Антон Сєров перезняв їх на свій фотоапарат, з’явилися співробітники СБУ. Підозрюваний був затриманий. Ведеться слідство. Крім того, Служба безпеки повідомила про те, що трапилося своїм російським колегам. Але ті не встигли затримати Сергія Клочка. Дізнавшись про провал операції, він зник у невідомому напрямку.

Це вже не перша спроба китайських спецслужб вкрасти секретну інформацію про “Нитка”. Наприкінці січня Апеляційний суд Житомирської області виніс вирок трьом жителям Запорізької області, які звинувачуються в аналогічному злочині.

tsn.ua