Закарпаття: Організаційні та практичні аспекти розвитку паліативної допомоги

Організаційні та практичні аспекти розвитку паліативної допомоги – саме ці питання обговорюватимуть управлінці у сфері охорони здоров’я, соціального захисту, керівники громадських і релігійних організацій України та Угорської Республіки на семінарі 10-11 березня в Ужгороді. Також учасники засідання обміняються досвідом створення та функціонування центрів паліативної і хоспісної допомоги.

Відкриваючи засідання, начальник головного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола наголосив на важливості розвитку паліативної допомоги на Закарпатті.

 – В краї понад 26 тисяч наших земляків потребують соціального та медичного супроводу, є територіальні центри соціального обслуговування, тісно співпрацюємо з міжнародними організаціями з надання допомоги дітям-інвалідам, – каже Віктор Васильович. – Проте окремої структури, яка б займалася суто паліативною роботою, в області поки немає.

 Віктор Мацола сподівається разом з іншими учасниками семінару напрацювати перші кроки з організації надання паліативної допомоги в області, створення відповідних структур тощо.

 Відтак віце-президент Всеукраїнської асоціації паліативної допомоги Віктор Сердюк повідомив, що одна з гострих проблем в Україні – надзвичайно високий рівень смертності населення. За даними Держкомстату України, впродовж останніх п’яти років кількість померлих становить близько 800 тисяч українців на рік. Згідно з міжнародними стандартами родинам, що зіткнулися з проблемою невиліковного захворювання, може надаватися паліативна та хоспісна допомога. – Тобто комплексна медична, соціальна, психологічна та духовна підтримка, – пояснив Сергій Сердюк. – За оцінками експертів, в Україні такої допомоги щороку потребують не менше півмільйона людей наприкінці їхнього життя та майже півтора мільйона членів їх родин. Також він представив інноваційний проект розвитку паліативної допомоги на базі територіального центру соціального обслуговування одиноких та малозабезпечених пенсіонерів та інвалідів Печерського району в Києві.

 Учасник семінару з Угорщини Каталін Машубек, яка працює в паліативній клініці, представила присутнім угорську модель надання такої допомоги й наголосила на потребах важкохворих, правових та етичних аспектах тощо.

 Семінар продовжиться 11 березня. Його учасники планують розглянути питання бар’єрів в організації системи паліативної допомоги, роботи волонтерів та інші, повідомили zakarpatpost.net в Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

zakarpatpost.net