Нацкомісія з моралі обмежить показ вбитих і поранених по телебаченню

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі оприлюднила зміни до закону “Про захист суспільної моралі”. Комісія пропонує заборонити демонстрацію сцен насильства, а також тіл убитих або поранених людей в телепрограмах, що виходять в ефір з 6:00 до 23:00. Експерти заявляють, що такі обмеження порушують права ЗМІ на об’єктивне висвітлення інформації.

Перший варіант законопроекту про внесення змін до закону “Про захист суспільної моралі” Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) винесла на громадське обговорення ще в січні. Комісія пропонувала заборонити оберт аудіо-, відео-та друкованої продукції, що пропагує тероризм, релігійну ворожнечу, ксенофобію, українофобію, антисемітизм, вживання токсичних і наркотичних речовин, алкогольних напоїв, куріння, проституцію, торгівлю людьми, а також продукції, яка містить ненормативну лексику. Крім того, НЕК розширювала свої повноваження, маючи намір ввести в навчально-виховних закладах програми, спрямовані на розвиток духовності.

Друга редакція законопроекту, опублікована після громадського обговорення на сайті НЕК 31 березня, доповнена новими обмеженнями. Так, комісія запропонувала заборонити демонстрацію сцен насильства, тіл померлих чи важко поранених людей в телепрограмах, які транслюються з 6:00 до 23:00. Для порушників передбачається ввести нову статтю в Адміністративному кодексі, яка має на увазі штраф у розмірі від 50 до 100 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) з конфіскацією прибутку, отриманого від реалізації або демонстрації такої продукції.

На думку медіаексперта, обмеження, які намагається ввести НЕК, порушують право журналістів на об’єктивне висвітлення подій. “Якщо в законі з’явиться пункт про заборону кримінальних сюжетів, ЗМІ будуть змушені при описі події підбирати синоніми і закривати в кадрі спірні місця чорними квадратами. Це погіршить якість подачі новин”, – заявив головний радник міністра внутрішніх справ, автор проекту “Надзвічайнi новини” на каналі ICTV Костянтин Стогній.

Народний депутат, телеведуча Ольга Герасим’юк (“Наша Україна-Народна самооборона”) вважає, що, вводячи подібні обмеження, НЕК перевищує свої повноваження. “Держава не може контролювати моральні аспекти, хіба що на рівні рекомендацій, а заборони НЕК формують деструктивний погляд на життя, – вважає Герасим’юк .- Політикам слід розглянути питання доцільності організації, функції якої дублюють роботу Національної ради з телебачення і радіомовлення”.

Експерти, що брали участь в обговоренні законопроекту, вважають, що НЕК не врахувала запропоновані зауваження і ще більше розширила свої повноваження. За словами виконавчого директора Індустріального телевізійного комітету Катерини Котенко, у документі вказується, що фільми з елементами еротики, насильства і жорстокості перед видачею прокатного посвідчення підлягають експертизі НЕК, хоча це входить до компетенції Державного комітету з питань кінематографії. “Якщо НЕК введе запропоновані обмеження, ні ми, ні наші діти просто не будемо розуміти, що відбувається довкола! Це тоталітарна цензура! Якщо НЕК і далі буде ігнорувати думку експертного співтовариства, ми звернемося до віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимиру Семиноженко з проханням переглянути повноваження комісії “, – заявила Котенко.

tsn.ua