У Перечині відбулася зустріч школярів із композитором Михайлом Керецманом

Нещодавно на Закарпатті в Перечинській ЗОШ відбувся урочистий вечір-зустріч з музикантом, диригентом, членом Національної ліги композиторів України, заслуженим працівником культури України Михайлом Михайловичем Керецманом.
На зустріч були запрошені творчі побратими композитора: Тиберій Мигович (соліст колективу «Закарпатські візерунки», поети Іван Козак, Юрій Шип, Василь Мулеса, журналіст Тетяна Грицищук. Гості розповіли про цікаві моменти з життя М.Керецмана, їх творчу співдружність, побажали йому здоров’я, успіхів, довгих щасливих років і нових творів.
Активну допомогу в проведенні виховного дійства надала дирекція школи і члени учнівського парламенту.
Шкільний актовий зал (після ремонту він затишний і привабливий) вмістив більше двохсот учнів, які мали можливість познайомитися з М.М.Керецманом, почути у живому виконанні пісні, написані композитором на вірші поетів Перечинщини і на власні поезії, а в музичному записі – фрагменти його симфонічної музики.
Друг композитора Тиберій Мигович зачарував присутніх чудовим голосом і своєрідною манерою виконання пісень. Пожвавлення в усіх викликала гра на дримбі, яку тут чи не вперше побачили і почули учні.
Дівчата з танцювального колективу «Надія» (керівник Надія Прокіпчук) подарували гостям танець Сходу, зачарувавши глядачів граціозністю рухів, костюмами і милими посмішками, а Кароліна Скворцова – гумористичну пісеньку «Мала баба курку» (слова і музика М.М.Керецмана).
Сюрпризом для всіх стали угорські народні пісні, які Михайло Керецман і Тиберій Мигович виконали разом з директором школи Федором Федоровичем. Цей музичний номер був сприйнятий з великим захопленням і викликав шквал оплесків.
Немає сумніву в тому, що проведена зустріч збагатила присутніх глибокими емоційними враженнями, новими знаннями про музичну культуру нашого краю і залишиться надовго приємним спогадом у серцях багатьох учнів і вчителів.
У його доробку 18 збірок музичних творів. Серед них – унікальна збірка «Беру гуслі в руки», до якої увійшли співанки на слова і музику митців Перечинщини.
До збірки ввійшли 64 твори на слова поетів Турянської та Ужанської долини – Ю.Шипа, В.Діянича, І.Козака, Ю.Мегели, Ю.Ковача, В.Мулеси, Ю.Кула, обробки народних пісень М.Керецмана та І.Керецмана. Пісні пройняті любов’ю до Всевишнього, ближнього, до праотчого краю.
Зроблено ним чимало, але планів у митця ще багато. Тож побажаємо йому безліч корисних, приємних і радісних років життя, трудитися довго і щасливо на благо рідному народу і на радість усім нам.
Ганна МЕГЕЛА, учитель Перечинської ЗОШ