Закарпаття: На Перечинщині завершується сезон виловлювання жаб

У околицях села Тур’я Ремети Перечинського району Закарпаття щороку у кінці березня – на початку квітня у старому руслі річки Турички виловлюють для їжі жаб.
Цими днями саме добігає кінця сезон-2010, який був трохи продовжений через досить холодну зиму. Про це сьогодні, 14 квітня, повідомив завідувач кафедри туризму Ужгородського нацуніверситету, кандидат соціологічних наук Федір Шандор.
Тур’я Ремети – єдине село Закарпаття, де виловлюють жаб. Місцеві мешканці дбають про популяцію земноводних, щоб вони не вивелися.
Жаб готують, продають до ресторанів, а також морозять на зиму.
Цю традицію до села завезли французи на початку ХІХ-го століття. Є версія, що у 1816 році після битви під Ватерлоо країни-переможці – Росія, Прусія, Австрія, Британія – вирішили з Франції вивезти всіх офіцерів наполеонівської армії, котрі згодом змогли б знову створювати бунти і стати причиною конфліктів проти повернення королівської династії. Оскільки найбільш віддаленим місцем Австрійської імперії було Закарпаття, то Австрія спрямувала французів сюди.
Місцева легенда свідчить, що серед виселенців трапився дослідник-кухар, учень знаменитого Огюста Еськофьє, котрий привіз із собою на згадку про рідну французьку кухню кілька французьких жаб і вже тут, на місці, схрестив їх з місцевими жабами. Нині ці жаби живуть у старому руслі річки Турички.
Тур’яреметівці кажуть, що їсти можна тільки жаб, упійманих до першої грози. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса.
Мешканці села переконані, що жаб’ячі лапки – джерело різних біологічно активних речовин, які різко підвищують чоловічу потенцію і продовжують життя.
ЗІК