Олександр Ровт: Головне пережити кризу, а потім вже будемо рахувати

Наявні у нього азотні активи втратили конкурентоспроможність на зовнішніх ринках, аналітики пророкували дефолт цій галузі. Ще не можна сказати, що велика хімія вибралася з кризи, а інвестор Алекс Ровт твердить, що цей бізнес йому як і раніше цікавий.

– Олександр Семенович, в 2008 р. ви несподівано з’явилися в рейтингу 400 найбагатших людей світу. Ваш стан оцінили майже в $ 400 млн. Ви відчуваєте себе багатою людиною після кризи?

– Вважаю себе нормальною людиною – людиною з нормальними запитами, які я в змозі задовольнити.

– Ваш основний актив в Україні – ЗАТ «Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”- закінчив минулий рік зі збитками в більш ніж 200 млн. грн. Чи не збираєтеся ви продавати свою частку на підприємстві? Чому?

– Ні, продавати не будемо, тому що, по-перше, криза не вічна. По-друге, у нас є план реконструкції та розвитку “Азоту”.

-Трейдерський хімічний бізнес як і раніше прибутковий і перспективний для вас чи криза змінила цю думку?

– Про прибутковість не будемо зараз говорити, а перспективи завжди є. Тільки песимісти не вірять у перспективу.

– Наскільки успішним (за вашими оцінками) був бізнес IBE Trade Corp. в 2008-2009 рр..?

– IBE Trade Corp. закінчила 2008 і 2009 рр.. з прибутком.

– Продавали ви які-небудь активи в Україні в кризу?

– Ні, не продавав. І не планую.

– Ваш найманий менеджер, президент сєверодонецького «Азоту» Олексій Кунченко, обіцяє в цьому кварталі зробити підприємство беззбитковим. Чи очікуєте ви прибутку від ЗАТ за підсумками поточного року?

– Так, очікуємо, що вже в другому кварталі цього року ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання “Азот” буде беззбитковим. Така надія є, завдяки зусиллям усіх заводчан і президента “Азоту” Олексія Кунченка зокрема. Ми їм віримо і бачимо, скільки сил вони в це вкладають.

– Якщо хімія так обнадіює, чи плануєте ви інвестувати у ваші виробничі і трейдерські проекти в Україні в цьому році? У які саме?

– Поки перечекаємо. Подивимося, як закінчимо рік, яка ситуація буде після кризи. А потім будемо рахувати.

– Ваш партнер по бізнесу, співвласник концерну «Стірол», яким і ви є, Микола Янковський шкодує, що вкладав багато коштів у модернізацію «Стіролу» і не домігся участі у проектах з видобутку альтернативного газу. Чи поділяєте ви його бажання брати участь у сировинних проектах, скажімо, з видобутку сланцевого або транспортування зрідженого газу?

– Пан Янковський практично все своє життя працював у хімічній промисловості, багато зусиль направив на благо свого підприємства. Ця людина завжди створювала щось нове і завжди була успішною в своїх починаннях. Так що корпорація IBE Trade і я особисто завжди готові до нових спільних проектів з ним.

– У результаті зниження вартості газу для України на 30% стане чи азотний бізнес у нашій країні привабливішим для інвесторів і економічно вигідним?

– Сьогоднішні світові ціни на мінеральні добрива не дозволяють розраховувати на прибуток, яку можна пустити на розвиток. Зараз головне – пережити кризу. Коли вирівняються світові ринки, можна буде говорити про економічну вигоду і інвестиції.

– Чи будете ви розвивати СП «IBE-Стірол», або цей проект себе вичерпав?

– Якщо попит на КАС (карбамідо-аміачна суміш) в світі відновиться, то будемо розвивати.

– У кризу українські добрива були потіснені конкурентами на світових ринках. Наскільки жорсткою буде конкуренція у світі в цьому році?

– Складно сказати. Ясно те, що українським виробникам потрібна ціна газу, яка зробить їх продукцію конкурентоспроможною порівняно з іншими виробниками у світі.

– Які ваші проекти будуть приносити найбільший прибуток в найближчі кілька років?

– Безумовно, заводи з виробництва мінеральних добрив, а також проекти з нерухомості, якими я займаюся у США.

Біографічна довідка

Ровт Олександр Семенович народився 23 липня 1952 р. в Мукачево. 1969-1974 рр. – навчався у Львівському торгово-економічному інституті за спеціальністю «товарознавець». 1974-1978 рр. – Переїздить до Угорщини і працює вантажником плодоовочевої фірми, потім продавцем, товарознавцем і завідувачем продовольчим магазином. 1978-1985 рр. – начальник управління оптово-роздрібного збуту в Угорщині, з 1988 р. – менеджер, потім співвласник і президент IBE Trade Corporation. Одружений, виховує двох синів.

IBE Trade Corp. утворена в 1987 р. Вид діяльності – виробництво та реалізація міндобрив. Річний оборот компанії до кризи – близько $ 600 млн. Обсяг продажів добрив – близько 3,5 млн. т на рік. Олександр Ровт в 2008 р. увійшов до списку 400 найбагатших людей США. Його добробут в 2008 р. оцінювалися на рівні $ 380 млн. Виробничі активи IBE Trade Corp. в Україні: 60% акцій ЗАТ «Сєвєродонецьке об’єднання« Азот »(м. Сєвєродонецьк, Україна), 5% акцій концерну« Стірол »(м. Горлівка, Україна), 50% СП« IBE-Стирол »(м. Горлівка, Україна ).

“Экономические известия”