Закарпаття: У Мукачеві міліція спіймала провізора аптеки на продажу без рецептів психотропних препаратів

Працівники міліції регулярно проводять рейди, під час яких перевіряють аптечні заклади щодо законності продажу психотропних препаратів. Адже, чого гріха таїти, в Україні проблема наркоманії дедалі більше набирає загрозливих масштабів. Закарпаття в цьому – не виняток.

В одній з аптек  у центральній частині Мукачева, яка має  певний авторитет серед городян, правоохоронці відділу боротьби  з незаконним обігом наркотиків Мукачівського МВ ГУМВС виявили факт продажу психотропних таблеток без відповідних рецептурних бланків. Рецепти, правда, були, але  не дотримувалися всі необхідні вимоги. Річ у тім, що провізор рецептурного відділу продала ліки двом пацієнтам психоневрологічного диспансеру без основних підписів на бланках рецептів. Зазвичай такі препарати призначають людям, які страждають на психічні розлади, і їхня дія спрямована на заспокоєння й зняття тривоги у хворого. Деякі належать до групи транквілізаторів (снодійно-седативних), у разі тривалого вживання або перевищення рекомендованих доз вони можуть викликати психічну й фізичну залежність.

На жаль, ці ліки досить-таки популярні серед наркоманів. Саме тому в медичних закладах вони відпускаються лише за призначенням лікаря, а відпуск реєструється у спеціальному журналі. Загальний контроль за обігом наркопрепаратів покладається особисто на головного лікаря або його заступника з медичної частини. Провізор з Мукачева не зауважила відсутність одного з таких підписів на рецептах своїх клієнтів. Добре, коли така неуважність не завдасть шкоди, а матиме лікувальний ефект для пацієнта. Прикро, якщо внаслідок цього ще одна людина «підсяде» на голку чи згубні пігулки. Вихід з проблеми один – ретельніше перевіряти рецепти на всі лікарські препарати, зокрема на ті, що містять наркотичні речовини.

Працівники мукачівської міліції за цим фактом порушили кримінальну справу.

Наталія МАШІКО, Мукачівський МВ ГУМВС України в Закарпатській області