Закарпаття: У краї залишилося 15% невикористаного “Таміфлю”. Залишки мають віддати хворим на СНІД

“Таміфлю”, який залишився після епідемії грипу A/H1N1 віддадуть хворим на СНІД. Також планується використати інші ліки, які лежать на складах.

 “Таміфлю” віддадуть хворим В Україні препарат “Таміфлю”, який залишився після епідемії свинячого грипу, дозволили використовувати для лікування хворих на СНІД.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Зіновій Митник.

“Наказом МОЗ ми зняли” Таміфлю “з предметно-кількісного обліку. Коли була епідемія, кожна таблетка була на обліку, і її не можна було використовувати для лікування чого-небудь, крім грипу A/H1N1”, – зазначив міністр.

За словами Митника, тепер дозволяється застосування “Таміфлю” для лікування інших хвороб. “А інші хвороби, при яких можна використовувати” Таміфлю “- це СНІД і ВІЛ-інфекція. Так що препарат не пропаде, у нього термін придатності ще три роки”, – підкреслив міністр.

Він уточнив, що це не стосується таблеток, отриманих в якості гуманітарної допомоги – у них терміни придатності закінчилися.

Крім того, Митник повідомив, що готується постанова Кабінету міністрів, відповідно до якого можна буде використовувати для лікування інших хвороб і інші медикаменти, які закуповуються для боротьби з епідемією. Наприклад, мова йде про великі запаси флаконів з фізіологічним розчином, які лежать в лікарнях.

Нагадаємо, за даними голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвої, в Миколаївській області використано 9,8% запасу “Таміфлю”, в Одеській – 10,8%, Луганській – 11,6%, Закарпатській – 14,8%, Сумській – 14,8%, Київській – 15,5%. У Тернопільській області використали 23,1% “Таміфлю”, Херсонській – 27,7%, Черкаській – 38,7%, у Львівській – 50%.

Раніше повідомлялося, що більша частина медичного обладнання та ліків, закуплених восени 2009 року для боротьби з епідемією свинячого грипу, залишилася невикористаною.

tsn.ua