На Закарпатті триває обговорення положень економічних реформ

Чергове засідання обласного комітету економічних реформ відбулося у понеділок, 14 червня. Йшлося про програму реформ, запропоновану Президентом України.
Заступник голови облдержадміністрації, відповідальний секретар обласного комітету з економічних реформ Володимир Гоблик нагадав, що Президент України Віктор Янукович оголосив про перший етап реформ. Важливу роль у цих перетвореннях мають відіграти й регіони. У програмі є чотири пріоритетних напрямки: створення базового підґрунтя для економічного зростання; формування сприятливого інвест-клімату; модернізація інфраструктури та базових секторів; поліпшення якості життя.

– Перше, чим відрізняється запропонована програма економічних реформ від низки попередніх – у ній представлено чітку методологію її реалізації, – зазначив Володимир Гоблик. –  Також є чіткі часові рамки впровадження реформ.

Так, передбачається, що вже у 2013-2014 роках відбудеться скорочення дефіциту бюджету до 2% , а інфляція знизиться рівня  до 5-6% на рік. До цього часу середній розмір пенсій має становити до 45% від рівня середньої зарплати. Окрім нових соціальних стандартів, передбачається реалізація низки програм для “оздоровлення” економіки, створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

Віктор Феєр, заступник голови облдержадміністрації відзначив, що реформи дозволять максимально реалізувати потенціал областей.  В першу чергу, йдеться про новий податковий кодекс, проект якого представлено громадськості. В ньому йдеться не лише про зменшення податкового тягаря. Також пропонується, що надходження від восьми податків будуть залишатися в області. Тобто область матиме додаткові фінансові ресурси. Також ряд реформ у таких важливих галузях, як житлово-комунальне господарство та агропромисловий комплекс, дозволять розв’язати проблеми, що не вирішувалися роками.

– Однією з пріоритетних для Закарпаття може стати реформа аграрного сектора. Необхідно відновлювати галузь, створювати робочі місця в селі, – вважає Віктор Феєр. – Також необхідно запроваджувати ефективні механізми управліннями земельними ресурсами.

За результатами засідання комітету дано доручення головам робочих груп провести обговорення запропонованої програми економічних реформ із залученням громадськості, науковців.

Управління  інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації