Закарпатське Міжгір’я скликає сьоме “Сузір’я”

На фестивальній сцені конкурсанти будуть змагатися у семи номінаціях. А передмовою до цього великого захоплюючого дитячого творчого дійства є участь юних талантів у Всеукраїнському конкурсі “Створимо разом планету “Добра”, який проводиться за ініціативи МАЛіЖ та радіопрограми “Кольоровий світ” Національного радіо України.
Саме за результатами журі його переможці отримали творчі путівки для участі у VІI Міжнародному фестивалі юних поетів і прозаїків, митців фото, малюнка та авторської пісні “Рекітське сузір’я-2010”. Cаме такі путівки разом із дипломами та бібліотечками від МАЛіЖ уже мають троє переможців першого Міжнародного конкурсу “Зимові канікули”, який щороку проводиться за ініціативи письменника Олександра Панченка. За результатами творчих робіт журі визначило наступних переможців: Анастасія Лукач (проза “Зимова казка”, перше місце) м. Ужгород, Закарпатська область, Ангеліна Стець (поезія, друге місце), смт. Міжгір’я, Закарпатська область, Олеся Довбуш (поезія, третє місце), м. Львів. На фестивальній сцені вони разом із іншими конкурсантами будуть змагатися у семи номінаціях: поезія, проза, малюнок, художнє фото, журналістика, сценічне мистецтво та авторська пісня.
Щороку організатори фестивалю та його учасники відзначають високий рівень творчої майстерності конкурсантів. Сподіваємось, що і на цей раз він буде результативним. У всіх осередках, організаціях та відділеннях МАЛіЖ пройшли літературно-мистецькі відбірні конкурси і за їх результатами сформовано списки учасників фестивалю, які представлятимуть авторські твори на великій міжнародній сцені.

Численних гостей із України та нашої діаспори, всіх учасників фестивалю чекає багато приємних і несподіваних сюрпризів, які готують для талановитих дітей організатори свята. Вони подбали про те, аби знову напередодні великого християнського свята Петра і Павла, у переддень Івана Купала на березі ріки Ріка запалала маліжанська ватра, а юні обдарування із багатьох областей України та зарубіжжя взяли участь у театралізованому дійстві “Ой на Івана, та на Купала”, куди покличуть їх голосиста трембіта, бубон і цимбали, полинуть над полем народні пісні у супроводі троїстих музик. І попливуть по гірській річці сплетені дівчатами віночки, кинуті ними на воду. П’ять незабутніх днів (6-10 липня) учасники фестивалю проведуть у казкових Карпатах Міжгір’я.

Високий рейтинг фестивалю засвідчує і той факт, що взяти участь у ньому погодилися представники із Польщі, Чехії, Росії, Білорусі, Молдови, Сполучених Штатів Америки, багатьох міст України, а також Києва.

З великим піднесенням готувались до фестивалю юні обдарування. Упродовж двох місяців у всіх літературно-мистецьких осередках та відділеннях МАЛіЖ пройшли творчі тури, переможці яких стали учасниками “Рекітського сузір’я-2010”. Тож на фестивальну сцену сьогодні вийдуть кращі із кращих, яких оцінюватимуть члени журі — справжні майстри художнього слова, відомі в Україні та поза її межами письменники і поети, фотожурналісти і художники Володимир Ковалик, Андрій Бокотей, Петро Ходанич, Марія Якубовська, Ангеліна Оборіна, Андрій Дурунда.

Конкурсанти розподілені на три вікові групи: учні 3-5, 6-8, 9-11 класів. Для змагань визначено номінації — поезія, проза, журналістика, серед редакцій учнівських газет — художнє фото, малюнок, авторське музичне виконання.

У закарпатському Міжгір’ї було проведено кілька засідань оргкомітету за участю заступника голови Міжгірської райдержадміністрації Миколи Тимощука, голови районної ради Івана Яреми, директора професійного ліцею Василя Маринця та ін., на яких обговорено всі проблеми щодо підготовки до фестивалю.

Найважче знайти кошти для харчування його учасників, забезпечення їх автотранспортом та подарунками для переможців. Саме з цих питань організатори фестивалю звернулися до голів обласних державних адміністрацій, народних депутатів, підприємців, духовенства. Маліжан підтримали і екс-президент Л. Кучма, голова Верховної Ради України В. Литвин, голова обласної держадміністрації О. Ледида, голова обласної ради М. Кічковський, мер м. Львів А. Садовий та ректори багатьох вузів. Сподіваємося на їхню допомогу. Цим самим вони підтвердять не на словах, а на ділі крилаті слова: “Все найкраще — дітям”.

Детальну інформацію про непересічну міжнародну подію можна отримати на сайті МАЛіЖ: WWW.academiy-malig.info.


Василь ТАРЧИНЕЦЬ, керівник МАЛіЖ, “Верховина”