Закарпаття: Підсумки міліцейської операції “Увага, залізничний переїзд”

На території України, в тому числі й Закарпатській області, проходила операція під назвою «Увага, залізничний переїзд». Аби  детальніше дізнатися про підсумки проведення цієї операції, ми звернулися до старшого інспектора організації дорожнього руху ВДАІ ГУМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Олександра Миколайовича Ковальчука.
— Нашою метою, насамперед, було перевірити стан утримання залізничного переїзду, підходу до нього, встановлення відповідних дорожніх знаків, роботу світлофорно-звукової сигналізації, освітлення і виявлення порушень водіями правил переїзду залізничних колій — зауважує Олександр Миколайович.

Під час операції співробітники державтоінспекції області виявили 201 порушення правил дорожнього руху водіями, які проїжджали через залізничну колію. Як наслідок — було накладено  штрафів на  чималу суму, складено адмінпротоколи на посадових осіб залізнично-дорожніх і комунальних організацій. Робота  у цьому напрямі триває. До речі, цьогоріч  ще не було зафіксовано  жодної дорожньо-транспортної пригоди на залізниці.  Однак у попередні роки   подібні випадки були, зокрема допускалися зіткнення з локомотивами та поїздами, створювалися аварійнонебезпечні ситуації та були зірвані графіки руху поїздів.

Майже місяць проходили цільові заходи під назвою: «Небезпечний вантаж», мета яких —  посилення контролю  з боку працівників  ДАІ за перевізниками небезпечних вантажів  таких, як бензин, дизпаливо та інші. Спільно з нами працюють представники Міністерства надзвичайних ситуацій, бо окрім пошкодження транспортних засобів, потерпіти може і навколишнє середовище: легкозаймисті речовини здатні  пошкодити зелені насадження, грунт,  можуть потрапити у водойми, стічні канави, колодязі  тощо.

Тому працівники ДАІ на лінії, насамперед, перевіряють транспортний засіб, який  перевозить небезпечний вантаж, на наявність супровідних документів, свідоцтва, яке засвідчує те, що водій автомобіля пройшов відповідне навчання  із перевезення  небезпечних вантажів. Уже перевірено кілька сотень транспортних засобів. За підсумками перевірок також складені адмінпротоколи на водіїв та посадових осіб за неналежне дотримання норм перевезення небезпечних вантажів та їх транспортування, 4 посадовців  притягнули  до адмінвідповідальності; виявили  26 транспортних засобів, які не були  укомплектовані або не мали відповідних документів.

Якщо людина не має супровідних документів або неузгоджений маршрут транспорту, дозвіл про перевезення небезпечного вантажу, ДАІ  може  призупинити рух транспортного засобу з  доставленням  на відповідні стоянки. Після усунення усіх  недоліків транспортний засіб  має право  й далі перевозити вантаж.

У поточному році ДТП з такими автомобілями – не зафіксовано, у  2009-му  була одна  така автопригода.

Наразі операція  триває, були проведені також спеціальні заняття з інспекторами, на яких правоохоронців ознайомили з усіма необхідними  вимогами чинного законодавства щодо згаданої категорії учасників дорожнього руху.  У першу чергу водій повинен мати шляховий лист; свідоцтва про проходження відповідного навчання та про допуск ТЗ до перевезення небезпечного вантажу; талон технічного огляду автомобіля; страховку небезпечного вантажу; письмові інструкції або аварійну карточку; посвідчення водія з відповідною категорію; технічний паспорт; узгоджений з ДАІ маршрут руху перевезення небезпечного вантажу.

Варто також зауважити,  що посадова особа, яка займається перевезенням, транспортуванням та складуванням, теж має пройти відповідне навчання з отриманням свідоцтва, узгодити з ДАІ конкретний маршрут руху, на яких дорогах і вулицях міст чи сіл можна перевозити небезпечний вантаж.

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області