Іван Качур, заступник голови Закарпатської ОДА: “Наживатися на дітях не дозволимо!”

Заступник голови ОДА дав інтерв’ю газеті «Закарпатська правда», в якому підсумував перший місяць оздоровчої кампанії. …Гадаємо, закарпатці ще добре пам’ятають події літа минулого року, коли більше 70 дітей отруїлися харчами у санаторії «Перлина Карпат», що на Мукачівщині. Лише тоді почалися масові перевірки подібних закладів, аби хоча б на папері довести свою турботу про підростаюче покоління.

На відміну від минулої влади, яка діяла за принципом: «Поки грім не гряне – чоловік не перехреститься» (згадаймо лише ситуацію зі свинячим грипом), нинішня не збирається допускати подібних надзвичайних ситуацій. Одразу після старту оздоровчо-відпочинкової кампанії-2010, кожен із закладів опинився під жорст­ким контролем контролюю­чих органів. Як наслідок – виявлено цілий ряд порушень, зокрема щодо недос­­татнього харчування дітей, використання продуктів із простроченим терміном придатності, неналежного проведення оздоровчо-відпочинкових заходів тощо. За словами заступника голови Закарпатської облдержадмініст­­рації з гуманітарних питань Івана КАЧУРА, подібні перевірки проводитимуться постійно, а за їхніми результатами буде прийнято цілий ряд кадрових та дисциплінарних рішень.

Іване Івановичу , які зміни внесла нова закарпатська влада у питання оздоровлення та відпочинку дітей під час літніх канікул ?

Перш за все, ми кардинально змінили ставлення влади до усіх питань, що пов’язані із підростаючим поколінням краю, тобто зміни торкнулися не лише напрямків оздоровлення та відпочинку, а й інших сфер, які стосуються наших дітей – їхнього здоров’я, навчання, спортивного розвитку, соціального забезпечення тощо. Як би це не голосно було сказано, але діти – наше майбутнє. І ви ж самі можете спостерігати, що це питання є одним із пріоритетних і на загальнодержавному рівні. За останній період прийнято цілий ряд законопроектів, які покликані зрушити з мертвої точки цілий пласт молодіжних проблем, якими до цього часу мало хто опікувався.

Що ж стосується теми нашого інтерв’ю, то вже на перших же нарадах голови ОДА Олександра Ледиди було наголошено, що окрім покращення показників загального охоплення дітей відпочинковими та оздоровчими послугами, слід подбати і про їхню якісну складову. Не секрет, і це необхідно визнати, що в окремих дитячих таборах (особливо денного перебування) доволі недбало відносяться до наповнення дитячого відпочинку – не розписані, або ж не виконуються розклади дня та зміни, табір проводиться в школах із неналежною матеріальною базою, за відсутності спортивних та актових залів, майданчиків для ігор, не проводяться екскурсії тощо. Тобто іншими словами – дітям у цих таборах просто нецікаво. Гадаю, не одні батьки підтвердять мої слова, що їхні чада не горять бажанням відвідувати такі заклади. Так не повинно бути. Адже літні канікули для того й придумані, аби запам’ятатися на увесь нас­­тупний навчальний рік.


Саме з цією метою було видано відповідне розпорядження голови ОДА, внесено зміни до обласної прог­­рами оздоровлення та відпочинку дітей, учнівської та студентської молоді на 2009 – 2013 роки, які покликані виправити такий стан справ і забезпечити дітей якісною програмою дозвілля. Паралельно було збільшено фінансування цих потреб, залучено спонсорські кош­­ти, а також заплановано охопити оздоровчими та відпочинковими послугами понад 50%. І вже станом на 29 червня у літніх таборах денного та стаціонарного перебування відпочило та оздоровилося 63669 дітей, що становить 36,9%. Повірте, це надзвичайно високий показник.


Однак , як відомо , на місцях не завжди відповідально ставляться до виконання подібних наказів та розпоряджень

– Саме з метою унеможливлення недбалого, а в деяких випадках і корисливого ставлення до дитячого відпочинку та оздоровлення, мною було створено обласну міжвідомчу комісію з питань контролю роботи літніх таборів, до якої увійшли представники цілого ряду управлінь ОДА та контролюючих органів. І, повірте, сьогодні ця комісія не працює, як то кажуть, для галочки. Відбувається серйозний контроль усіх таборів, проводяться десятки перевірок. І, на жаль, далеко не в усіх закладах дотримуються відповідних норм та вимог, що визначені нашими розпорядженнями, державними актами та стандартами. І ми ці факти не збираємося приховувати чи, як то кажуть, «заминати» на місці.


Так, нещодавно Управлінням у справах захисту прав споживачів у Закарпатській області було прозвітовано у ЗМІ про результати перевірок в окремих районах, які вони курирують. У більше половини проінспектованих закладів були виявлені порушення, причому в окремих – доволі суттєві. Виявлені факти недоваги окремих продуктів у страви, що подавалися дітям, порушено технології їхнього приготування, а в окремих випадках і використання продукції із закінченим терміном придатності! Іншими словами – явні факти спроб окремих осіб підзаробити. Однак ми наживатися на дітях не дозволимо! Закарпаття добре пам’ятає до чого призвели подібні махінації у санаторії «Перлина Карпат» – десятки дітей опинилися на лікарняних ліжках. Тому, окрім складених адміністративних протоколів, облдерж­адміністрацією будуть прий­няті суворі дисциплінарні санкції, аж до звільнення керівників таких таборів.


Також цьогоріч, згідно з постановою Кабміну, відбуватиметься державна атестація 18 позаміських закладів оздоровлення та відпочинку. За її результатами кожному з них буде присвоєно відповідну категорію. Така атестація є надзвичайно важливою для нашого краю, адже за її підсумками буде складено певний рейтинг подібних закладів. Маємо великі сподівання, що наші об’єкти успішно пройдуть цей іспит, що, безумовно, сприятиме розвитку туризму та рекреа­ції в нашому регіоні.


Тобто є сподівання , що вже в наступному році дитячий літній відпочинок в області буде набагато якіснішим ?


Навіть не році, а впродовж цих літніх місяців! Результати нашої роботи вже нині дають свої плоди, і з багатьох районів області отримуємо позитивні відгуки. Ми й надалі конт­ролюватимемо ситуацію, а наприкінці відпочинкового періоду зробимо аналіз, проведемо опитування серед батьків та дітей, вислухаємо пропозиції педагогів, аби вже наступного року зробити відпочинок для нашої малечі якіснішим, у прямому розумінні – смачнішим, а головне – цікавим.

Розмовляв Андрій Ганусич