Зек-закарпатець викрадав продукти з їдалень разом із посудом

Рідко коли злодій та ще й з чималим тюремним стажем, вийшовши на волю, вестиме праведний спосіб життя. Це скоріше виняток, аніж правило. Побороти бажання щось поцупити таким людям зазвичай буває досить нелегко. І вони знову вирушають на пошуки знайомих відчуттів, за своєю черговою порцією адреналіну. У кожного з них – свої на те причини.

Принаймні, коли справа доходить до розмови у міліцейському кабінеті, затримані за підозрою у скоєнні крадіжки розповідають про нелегке життя, про неможливість знайти нормальну роботу і про необхідність утримувати сім’ю. Справді, доля істини у цих словах таки є. Але тільки частково. Досвідчений злодій не прагне працювати, якщо в руках – таке «хлібне» ремесло. І проти цього нічого не вдієш.

28-річний житель Хуста також неодноразово потрапляв на нари за крадіжки. За його, ще молодими, плечима – чотири відсидки і сім років загального тюремного стажу. Останній раз вийшов з в’язниці ще у 2006. Таких, як він, працівники міліції постійно контролюють, адже колишні «зеки» — це  так званий підобліковий елемент. Однак не зважаючи на контроль з боку правоохоронних органів, хустянину вдалося не те, що продовжити, а просто-таки розгорнути широку кримінальну діяльність, правда, не надовго.

Протягом останнього року в багатьох закладах Хустського району сталися кілька дивних, на перший погляд, крадіжок – з кухонних приміщень шкільних, лікарняних та дитсадкових  їдалень хтось встигав за ніч винести чимало продуктів харчування. А заодно поцупити і дещо з посуду.

Працівники місцевої міліції губилися у здогадах – чиїх  рук це може бути справа. Те, що у всіх випадках «працювала» одна й та ж людина,  сумнівів не виникало, до того ж – явно професіонал. Бо на місці злочину крадій не залишав жодних слідів. «Чистив» їдальні глибокої ночі від другої до п’ятої години. Тому знайти якихось свідків оперативникам також попервах не вдавалося.

Але останнього разу зловмисник навідався у складське приміщення районної лікарні. Звідти виніс чимало продуктів харчування і знову ж таки щось із посуду. Загалом сума завданих збитків сягнула трьох тисяч гривень. Поцуплене спритник сховав неподалік медзакладу, оскільки мішки з цукром і борошном на собі йому важкувато було нести. Тож довелося поїхати на вокзал і замовити таксі. У тому і полягав, як виявиться пізніше, його основний прокол.

Начальник сектору карного розшуку Хустського міськвідділу міліції Юрій Гобан разом зі своїми підлеглими  Богданом Дзябкою та  Михайлом Подгорняком, які виїжджали на місце злочину, здійснили низку оперативно-розшукових заходів,  серед яких — і  розмова із свідками. Як і в багатьох інших попередніх випадках, ніхто нічого не бачив і не чув. Однак правоохоронці звернули увагу, що хтось з опитаних нібито бачив зранку неподалік лікарні таксі. Стали з’ясовувати: хто викликав, до кого приїжджали. Але в таку ранню годину відвідувачів небагато. Далі вирушили на пошуки таксиста. Встановити особу водія, котрий недавнього ранку підвозив клієнта до міської лікарні, було неважко. А той у свою чергу повідомив, кого підвозив і куди.

Так співробітники міліції «вийшли» на згаданого вже 28-річного хустського злодія зі стажем. Під час обшуку оселі, де підозрюваний мешкає зі своєю матір’ю та цивільною дружиною, правоохоронці знайшли чимало крадених речей. Частину продуктів сім’я вже встигла спожити або продати. Були тут і предмети посуду, який зник з інших обікрадених їдалень. Тож довелося розповідати ще й про свої попередні «подвиги». Виявляється, манера прихопити разом з продуктами тарілки або каструльки була не якась собі забаганка чи своєрідна злодійська «марка» типу «крадійські понти».  Усе дуже просто – частину продуктів зловмисник залишав собі, іншу разом з  посудом продавав, аби мати якісь гроші.  Збував зазвичай наступного дня, щоб чим скоріш  позбутися речових доказів.

На сьогодні затриманий зізнався у причетності до скоєння п’яти крадіжок – трьох зі шкільних їдалень,   по одній з кухні райлікарні та  дитсадка у с.Крива. Можливо, це ще не весь перелік його злодіянь. Наразі це з’ясовують слідчі органи. Як повідомив нам помічник начальника Хустського МВ ГУМВС по зв’язках з громадськістю Сергій Шимон, проти хустянина порушили кримінальну справу за статтею 185 ч.3 ККУ, за якою передбачене покарання терміном від трьох до шести років ув’язнення.

Ігор СТЕФАНЕЦЬ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області