Уряд створює “негативні” борги, за які платитимуть наступні покоління українців

Таку думку висловив економіст, член Центрального проводу Української народної партії, Борис КУШНІРУК, коментуючи заяву віце-прем’єр-міністра Сергія ТІГІПКА про виконання Україною всіх вимог МВФ і наміри спрямувати запозичені кошти на фінансування дефіциту державного бюджету і поповнення золотовалютних запасів.
“Судячи із структури використання коштів, які планується отримати від МВФ, уряд далі продовжує йти шляхом створення “негативних” боргів”, – сказав він. Борис КУШНІРУК зауважив, що до “негативних запозичень належать ті, котрі у перспективі не приноситимуть прибутку”. Він пояснив, що “позитивні” запозичення спрямовуються або в реальний сектор економіки, внаслідок чого налагоджується виробництво товарів чи послуг, або ж на разові заходи, що ведуть до суттєвого зниження витрат державного бюджету. „Негативні ж йдуть на “латання бюджетних дірок”, – сказав КУШНІРУК.
Економіст підкреслив, що “замість спрямування коштів на реформування енергетичного сектору і ЖКГ, у економічному блоці прийняли популістське рішення напряму фінансувати дефіцит державного бюджету”.
“Я не виключаю, що саме ці кошти підуть на неефективну систему субсидій, їх, як і в минулому просто “проїдять”, а потім за нефаховість і популізм уряду заплатить кожен українець через податки, тарифи, з яких повертатимуть міжнародний кредит”, – наголосив Борис КУШНІРУК.
Підсумовуючи експерт, звернув увагу на “системну політику уряду щодо консервування низького рівня життя населення, слабкої економіки”. “Проурядова більшість скоротила бюджетні статті, що мали йти на реформи, після цього спростила механізм отримання субсидій, а тепер прагне у “бюджетну чорну діру”, якою по суті є пряме фінансування дефіциту державного бюджету, влити ще й запозичені кошти”, – прокоментував економіст.
„УНП не сприймає такого механізму, оскільки в кінцевому випадку за це заплатить малий підприємець, найманий робітник, а не представник олігархічного бізнесу, котрий контролює владу”, – сказав він.
“Тому ми вимагаємо переглянути механізм використання запозичених коштів і спрямувати їх у першу чергу на реформу ЖКГ, або ж чесно визнати, що урядова команда прагне ще більшого збагачення невеликого прошарку олігархів, повного знищення середнього класу і подальшого зубожіння більшості населення”, – резюмував він.

Прес-служба УНП